SEGRE

DESPRÉS DE LA TEMPESTA INCIDÈNCIES

Adif xifra en 30 milions els danys a la línia de tren de la costa per les riuades de l'octubre

Encara preparen la retirada de la locomotora sinistrada a Vinaixa i esperen un permís de Red Eléctrica

Imatge d’arxiu del tram de la via del tren de la costa que va quedar penjant a Vinaixa després de les inundacions del 22 d’octubre.

Imatge d’arxiu del tram de la via del tren de la costa que va quedar penjant a Vinaixa després de les inundacions del 22 d’octubre.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Adif ha xifrat en gairebé trenta milions els danys que va provocar el temporal del mes d’octubre passat a la línia de tren de Lleida a Barcelona per la costa (R-13 i R-14). Aquestes són les primeres estimacions, que s’aniran definint així que avancin els treballs i s’avaluïn amb més detall els desperfectes.

Les destrosses van provocar que s’interrompés sine die la circulació de trens i el trajecte de Lleida a l’Espluga de Francolí encara es cobreix amb autocar.

Adif va assegurar que els últims informes tècnics han detectat fins a setanta punts amb danys al traçat de la via. Un 30 per cent d’aquestes destrosses són de “nivell alt o molt alt”. Val a recordar que un tram de via va quedar penjant a Vinaixa. Actualment, Adif treballa en el sanejament, reconstrucció i protecció de la plataforma i en la millora del drenatge en diversos trams.

De la mateixa manera, està fent estudis hidrològics per abordar les obres. També ha acabat la reparació de la via en zones on només es va veure afectada la capa de balast. Així mateix, Adif ha fet una canalització provisional del Fons de la Femosa, un afluent del torrent de la Femosa, per poder entrar a actuar en un tram de la via a Juneda. De moment, s’ha retirat el tren de mercaderies descarrilat entre Puigverd i Juneda i els contenidors del comboi aturat a Vinaixa.

A més, s’estan portant a terme els preparatius per alçar la locomotora sinistrada entre Vinaixa i l’Espluga de Francolí. Aquests treballs esperen una autorització de Red Eléctrica, perquè les grues podrien afectar una línia d’alta tensió.

Desperfectes per valor de més de 24 milions d’euros a Lleida

Ajuntaments, consells i regants han valorat els danys ocasionats per les riuades del passat 22 d’octubre en més de 21 milions d’euros, com ja va avançar SEGRE. Així mateix, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va quantificar en 3,5 milions d’euros el cost de les obres d’emergència en els més de vint-i-cinc trams de rius afectats per les inundacions, que van ser les més devastadores en mig segle a Lleida. A la capital del Segrià, la Paeria ja repara ponts i camins (vegeu més informació a la pàgina 10).

tracking