SEGRE

RELIGIÓ SAGRAMENTS

Set parròquies de Lleida obliguen les famílies a tres anys de catequesi per fer la comunió

Directriu del bisbe de Solsona, Xavier Novell, juntament amb els capellans i laics de la diòcesi || Pares i mares es planten i s’oposen a un sistema que consideren totalment “desproporcionat”

Imatge d’arxiu d’aquest estiu de l’església parroquial de Mollerussa.

Imatge d’arxiu d’aquest estiu de l’església parroquial de Mollerussa.J. G

Creat:

Actualitzat:

L’Agrupació Parroquial de Mollerussa (formada pel Palau d’Anglesola, Fondarella, Golmés, Miralcamp, Mollerussa, Sidamon i Vila-sana) obliga les famílies a realitzar tres anys de catequesi perquè els nens puguin fer la primera comunió. Aquest procés implica també els pares i mares, que durant aquests tres anys hauran d’assistir a dinàmiques de família i acompanyar els fills durant la formació catòlica. Aquestes parròquies formen part del bisbat de Solsona i fonts de la diòcesi van explicar que aquesta fórmula va sorgir perquè el bisbe, Xavier Novell, buscava la manera “de fer que la comunió no sigui una cosa banal”, perquè “és una cosa que pertany a les arrels de la fe i ho venen com una festa social”.

Aquest procés, que es va implantar fa dos anys però aquest és el primer que afecta les famílies, és “una decisió que s’ha pres de forma col·legiada entre el bisbe, els capellans i els laics”, van assegurar les mateixes fonts. Aquesta directriu ha provocat la indignació de pares i mares d’aquests municipis del Pla al considerar que “és una imposició sense que s’ofereixi una alternativa” i que és un sistema que “qüestiona la nostra fe”.

El bisbe Novell assegura que l’“objectiu principal” de la catequesi és “la conversió dels pares”

En aquest sentit, des de la diòcesi van apuntar que poden “anar a qualsevol altra parròquia o canviar de bisbat”. Preguntats per si preveuen modificar aquest procés per adaptar-lo a les demandes de les famílies, van respondre que no és sobre de la taula “abaratir el producte”. Alguns dels afectats ja estan buscant una alternativa en altres parròquies. No obstant, denuncien que el bisbat hauria de garantir “el dret a fer la comunió sense haver de passar per aquest procés d’evangelització de tres anys”.

Asseguren que aquesta mesura és “desproporcionada” i que “no atén la realitat actual de la societat”. De moment, l’Agrupació Parroquial de Mollerussa és la primera del bisbat de Solsona en la qual s’ha posat en marxa aquesta iniciativa, que s’anirà implantant a la resta de parròquies (entre les quals hi ha Cervera, Tàrrega i Solsona). Els pares i mares també denuncien que aquest sistema obliga a desplaçar-se fins a Mollerussa per fer la catequesi i la implicació que demanen també es resumeix “a assistir a missa i a cursets a la capital del Pla”. Fins ara, tot el procés de la catequesi es portava a terme als respectius municipis.

El bisbe Novell, a la glossa del passat 6 d’octubre, va dir que “fa molt temps que hem descobert que la majoria dels pares que demanen la primera comunió per als fills tenen una experiència de fe tan feble que és impossible” que “es converteixin en transmissors de la fe”. El bisbe va assegurar que “algunes parròquies” estan “unint catequesi amb els nens, contacte amb els pares en vistes a convidar-los al curs Alpha i participació en família a l’eucaristia principal de la comunitat”. Segons Novell, l’“objectiu principal” de la catequesi és “la conversió dels pares”.

De la mateixa manera, a mitjans de l’any passat el bisbe ja va titllar d’“espectacle” els casaments i les comunions. “Em xoca que les primeres comunions s’hagin convertit en eucaristies a les quals gairebé només van els convidats –la majoria, no practicants–. Això fa que en aquestes assemblees, com als casaments, es visqui la celebració com un espectacle més o menys valorat en funció de si els seus protagonistes surten més o menys a escena”, va assegurar.

Per la seua banda, famílies d’Agrupació Parroquial de Mollerussa van denunciar que el procés de la confirmació també obliga a superar un cicle de formació semblant el de la comunió i que dura entre tres i cinc anys. Aquest sistema inclou un seguiment amb un monitor durant aquest període, que s’encarrega d’avaluar l’evolució de la fe per poder rebre aquest sagrament.

tracking