SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Seat prova amb èxit a Vila-sana cotxes impulsats amb gas obtingut de purins

Planta de Porgaporcs en un projecte pioner a Espanya subvencionat per la UE || El municipi de Vila-sana compta amb un dels dos prototips del projecte europeu Life Methamorphosis, iniciativa pionera a l’Estat espanyol, que permet obtenir biometà a través dels purins. A diferència del gas natural convencional, el biometà és una energia renovable i pot utilitzar-se en vehicles o ser derivat a la xarxa.

Andrew Shepherd repostant un vehicle de Seat amb biometà obtingut amb purins.

Andrew Shepherd repostant un vehicle de Seat amb biometà obtingut amb purins.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El futur del gas natural per a l’automoció és el biometà. Així ho va afirmar ahir el responsable de projectes de gas comprimit de la firma Seat a Martorell, Andrew Shepherd, en una visita a la planta agroalimentària Porgaporcs a Vila-sana. I és que aquestes instal·lacions són pioneres a tot l’Estat espanyol en la producció de combustible a partir de purins en el marc del projecte Life Methamorphosis, cofinançat per la Comissió Europea dins del programa Life. És, doncs, una iniciativa per lluitar contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica, a part de ser exemple d’economia circular.

La planta de Vila-sana, gestionada per Naturgy, refina el biogàs generat de forma natural pels purins i es transforma en biometà, una font d’energia renovable amb una puresa del 98%, equiparable al gas natural convencional que, a part dels vehicles que funcionen amb gas injectat, també es podrà derivar a la xarxa de gas per a usos industrials i residencials, entre d’altres, tal com va detallar el responsable de projectes de gas renovable de Naturgy, John Chamberlain.

El projecte Life Methamorphosis està sent testat amb èxit en un total de quatre cotxes de la marca Seat. Es tracta dels models León TGI i Arona TGI en una sèrie de rodatge de més de 120.000 quilòmetres.

“Ara per ara, funcionen perfectament. A finals d’any analitzarem tots els components dels vehicles per conèixer tots els detalls”, va explicar Shepherd, que va afegir que “es prova de donar una segona vida als residus orgànics que produeix una societat moderna, ja sigui una granja de porcs o els residus urbans de Barcelona”. En aquest sentit, val a destacar que aquest projecte europeu també compta amb una altra planta, instal·lada a Montcada i Reixac, que tracta residus urbans.

El gerent de Porgaporcs de Vila-sana, Àngel Porta, va explicar que la planta funciona des del 2006 amb purins d’origen porcí i substrats ecològics procedents de residus de la indústria agroalimentària.

A les instal·lacions es produeix la “digestió anaeròbica”, sense oxigen, que emula l’aparell digestiu humà. Una part del producte acabat s’aprofita com a fertilitzant per a camps i una altra, com a biogàs per a llum. Amb les retallades als ajuts a la cogeneració per part de l’Estat espanyol, l’empresa va buscar alternatives, com el projecte Methamorphosis.

L’ús del biometà suposaria un important estalvi d’emissions en l’atmosfera de 9.500 tones de CO2 cada any i cada vehicle adaptat per funcionar amb aquest gas emetrà 3.105 quilos menys de partícules que un automòbil convencional a l’any. Per aquesta raó, el projecte impulsarà el consum de biometà en cotxes i vehicles pesants i en fomentarà la disponibilitat i comercialització.

En aquest sentit, Shepherd va assegurar que Espanya és el segon país que més compra vehicles que funcionen amb gas injectable.

Andrew Shepherd repostant un vehicle de Seat amb biometà obtingut amb purins.

Andrew Shepherd repostant un vehicle de Seat amb biometà obtingut amb purins.JOAN GÓMEZ

tracking