SEGRE

MEDI AMBIENT PROJECTES

Recullen 26.500 burilles del centre de la Seu d'Urgell en una campanya contra l'incivisme dels fumadors

Una entitat de l’Alt Urgell ha recollit 26.500 burilles al centre de la ciutat || Dos iniciatives que tenen com a objectiu millorar la imatge de la ciutat, la salut dels veïns i el medi ambient

Toni Olm, amb les 26.500 burilles que s’han recollit als carrers de la Seu d’Urgell.

Toni Olm, amb les 26.500 burilles que s’han recollit als carrers de la Seu d’Urgell.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una entitat de la Seu ha recollit 26.521 burilles del terra de la ciutat en tres mesos i un grup de veïns reparteix 200 cendrers de butxaca per evitar que els fumadors tirin els cigarros a terra. Tot això, amb l’objectiu de millorar la imatge dels carrers, la salut dels veïns i el medi ambient.

En aquest sentit, el col·lectiu Per una Catalunya Neta ha recollit aquestes burilles al centre i als voltants del pàrquing d’autocaravanes. El portaveu de l’entitat, Toni Olm, va assegurar que aquesta acció vol “donar visibilitat al gran incivisme d’alguns fumadors”. Accions similars també s’han dut a terme en altres ciutats (vegeu el desglossament).

Paral·lelament, una veïna de la ciutat, Montse Cumbraos, ha iniciat una campanya per evitar que els veïns tirin les burilles a la via pública. Cumbraos és l’administradora d’un grup de Facebook (Ets de la Seu si...) i ara està regalant 200 cendrers de butxaca que ella mateixa ha pagat als membres d’aquesta comunitat.

La iniciativa naix per millorar la neteja dels carrers. Cumbraos va explicar que “de res no serveix que els serveis de neteja facin la seua feina si darrere passen els ciutadans llançant les burilles a terra”. Aquests cendrers estan fabricats amb material ignífug i són reutilitzables. “S’apaga el cigarro, es guarda al cendrer i es buida en una paperera. És un gest senzill, però molt valuós per a la imatge de la ciutat i el respecte al medi ambient”, va dir. En referència a aquest projecte, Olm va agrair “la gran implicació desinteressada que mostren alguns ciutadans, ja sigui amb campanyes com aquesta o participant com a voluntaris en les neteges locals que organitzem”. La promotora va fer una enquesta al grup de Facebook per saber quants eren fumadors i va encarregar 200 cendrers que ara reparteix. Cumbraos es va mostrar sorpresa per l’èxit de la iniciativa.

Port Ainé vol evitar que els esquiadors tirin les burilles El Parc Natural de l’Alt Pirineu i Port Ainé repartiran entre els esquiadors un cendrer ecològic per evitar que es tirin les burilles a terra. A Barcelona s’han dut a terme iniciatives similars a la de la Seu i el 2017 van recollir 80.000 burilles de cigarro dels carrers de la capital catalana. Mentrestant, l’ajuntament de Girona va començar a repartir l’any passat 25.000 cendrers portàtils en estancs, centres cívics i altres locals municipals. La mateixa campanya es va dur a terme a Tarragona aquest estiu i el consistori va entregar 8.000 cendrers d’aquest tipus per evitar que els fumadors els deixessin a les platges. A nivell ciutadà, també s’han popularitzat accions com #FillTheBottle, que consisteix a omplir botelles amb burilles i penjar una foto a les xarxes socials per conscienciar sobre aquests residus. Segons alguns estudis, una burilla pot contaminar fins a 1.000 litres d’aigua.

Toni Olm, amb les 26.500 burilles que s’han recollit als carrers de la Seu d’Urgell.

Toni Olm, amb les 26.500 burilles que s’han recollit als carrers de la Seu d’Urgell.C. SANS

tracking