SEGRE

TURISME EQUIPAMENTS

Vielha aprova a la fi la regulació dels apartaments turístics

Limita les llicències a habitatges d’edificis o cases adossades on tot el grup sigui destinat a aquesta finalitat || Hauran de disposar d’un pàrquing per cada sis llits

Imatge d'arxiu d'una vista de Vielha.

Imatge d'arxiu d'una vista de Vielha.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ple de Vielha va aprovar ahir a la fi la regulació dels pisos d’ús turístic (HUT, en les sigles en català), després d’un intent fallit el mandat anterior. La capital aranesa es converteix així en el segon municipi de Lleida a donar llum verda a aquesta normativa, després d’Àger. La regulació preveu que les llicències d’HUT es podran expedir per a pisos, cases adossades i habitatges unifamiliars, però preveu excepiones per als dos primers casos. Perquè un habitatge d’un bloc pugui ser HUT, tots els pisos de l’immoble han d’estar destinats a aquesta finalitat. El mateix succeeix amb les cases adossades que funcionin com una comunitat.

Així mateix, els apartaments turístics hauran de disposar d’un pàrquing per cada sis llits, de la mateixa manera que les pensions, els hotels i les cases rurals. La regulació va ser aprovada amb els vots a favor d’UA i Aran Amasa, mentre que CDA es va abstenir. En aquest sentit, el regidor de CDA Pau Perdices va explicar que van donar una “abstenció crítica”, perquè “no creiem que aquesta sigui la solució”, encara que “sí que es pot posar algun tipus de regulació”. Amb aquesta normativa, l’ajuntament vol pal·liar el greu problema d’habitatge que hi ha no només a Vielha, sinó a tota la Val d’Aran. Tant els ajuntaments com el Conselh Generau han denunciat en reiterades ocasions que els propietaris d’habitatges prefereixen llogar els seus pisos als turistes en lloc de fer-ho a treballadors. Aquest és un dels arguments per aprovar aquesta normativa, malgrat que Perdices va assenyalar que també s’ha posat sobre la taula que aquests pisos han ocasionat denúncies per soroll.

L’ajuntament va intentar l’any passat donar llum verda a una normativa similar, tot i que sense èxit

S’ha de recordar que l’ajuntament ja va posar en marxa el 2017 una moratòria d’un any a l’expedició de llicències d’HUT per frenar-ne la proliferació i estudiar l’impacte que tenen sobre el mercat del lloguer. El 2018, un edil d’UA es va abstenir en la votació per limitar aquests allotjaments, la qual cosa va impedir que s’aprovés.

El ple ratifica el pressupost del 2020, de més de sis milions En el ple d’ahir, l’ajuntament de Vielha va aprovar el pressupost del 2020, que ascendeix a 6.130.000 euros, una quantitat similar al del present exercici. Fonts municipals van explicar que es tracta d’uns comptes “de continuïtat” i que les inversions s’incorporaran al pressupost amb una modificació de crèdit. En aquest sentit, les mateixes fonts van apuntar que aquestes es concretaran una vegada es disposi del superàvit d’aquest exercici, que haurà de permetre dur a terme “inversions financerament sostenibles”. Les fonts consultades van assenyalar que normalment aquest superàvit suposa entre 600.000 i 700.000 euros. Val a recordar que el pressupost que la capital aranesa va aprovar a finals de l’any passat per a aquest 2019 ascendia a 5,7 milions d’euros.

tracking