SEGRE

AGRICULTURA ADMINISTRACIÓ

Competència, reticent davant del nou decret de llotges

Considera que la informació sobre preus “ha d’estar referida a actuacions passades” || Analitza el text previst per Agricultura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha recomanat en el seu informe sobre el projecte de reial decret de les llotges agropecuàries de referència millores en la manera d’elaborar i difondre preus per mirar d’evitar intercanvis d’informació que obstaculitzin la competència.

Entre altres punts, considera que “la informació de preus no ha de ser excessivament recent i per això estar referida a actuacions passades, sense oferir orientació sobre tendències futures, sobretot si l’univers estadístic és molt reduït”. Així mateix, defensa que “seria recomanable disminuir la freqüència amb què la informació es recull i posa a disposició dels operadors”.

El projecte del ministeri pretén millorar els estàndards de fiabilitat de la informació

També fa referència a la fluïdesa de la informació i, en aquest punt, considera que “el procés de recollida i posada a disposició de la informació comercialment més sensible ha de ser ajustat a la finalitat perseguida i evitar intercanvis injustificats d’informació entre operadors”.

En aquesta línia, apunta que “haurien de ser preferentment les institucions públiques, i no les associacions o organitzacions privades, les que realitzin aquesta funció”.

En un comunicat fet públic ahir, Competència adverteix sobre possibles riscos de coordinació, al reduir-se el nombre d’agents que aportaran informació sobre els preus, i considera convenient que s’expliciti la metodologia que faran servir les llotges de referència per remetre la informació i la que al seu torn utilitzarà Agricultura per enviar la informació a la Comissió Europea.

Finalment, creu que haurien de concretar-se els estàndards de subministrament d’informació que permetran una major “representativitat, utilitat i fiabilitat” de la informació. I, a més a més, una major precisió pel que fa al funcionament intern de les Comissions de Preus de les llotges, òrgan decisiu en el procés de determinació de preus.

El projecte de reial decret del ministeri que dirigeix Luis Planas instaura un sistema de llotges de referència amb l’objectiu d’homogeneïtzar el funcionament d’aquestes llotges. Per això, millora els estàndards de fiabilitat de la informació subministrada per aconseguir una transparència més profunda de les relacions comercials entre els diferents operadors.

tracking