SEGRE

HISTÒRIA

Camarasa es reivindica com "l'espurna" de la 'vaga de la Canadenca' amb exposicions i ranxo

Avui es commemoren 101 anys de l'inici d'aquesta fita històrica que va aconseguir la jornada laboral de 8 hores

Camarasa es reivindica com

Camarasa es reivindica com "l'espurna" de la 'vaga de la Canadenca' amb exposicions i ranxoDIPUTACIÓN DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'1 de desembre de 1918, avui fa exactament 101 anys, va començar a la central hidroelèctrica de Camarasa (Noguera) l'anomenada 'vaga de la Canadenca', una efemèride que va culminar l'abril de l'any següent amb la implantació a Espanya de les 8 hores laborals, entre altres conquestes laborals.

Per commemorar-ho i reivindicar l'origen d'aquesta protesta sindical, el municipi ha realitzat aquest diumenge dues visites guiades a la central i ha repartit un miler de racions de ranxo, el plat que la CNT repartia als obrers durant la vaga.

Els visitants han pogut conèixer la història de la central a través de l'exposició 'Camarasa 1917-1923. Temps d'avenços tecnològics i lluita obrera', situada a l'interior del recinte de la central.

Posteriorment la vaga es va estendre a altres punts de Catalunya i l'abril del 1919 es va aconseguir la jornada laboral de 8 hores.

Tot i això a Camarasa la vaga va fracassar perquè a Barcelona encara rebien l'electricitat d'altres centrals. L'espurna va ser a Camarasa tot i que és quan la vaga arriba a la ciutat i la deixa apagada que el problema s'agreuja.

Durant el mes i mig que els obrers van estar de vaga, i per tant sense rebre cap salari, el sindicat els preparava ranxo a ells i a les seves famílies.

En motiu del centenari d'aquesta efemèride, des de l'any passat Camarasa ha recuperat la tradició de repartir ranxo.

El regidor del municipi Francesc Rubió ha explicat que la intenció "és que cada any els veïns del poble facin ranxo dels vaguistes" amb l'ajuda de la gent de Ponts, que explica que els han ensenyat la recepta.

L'objectiu d'aquesta jornada és reivindicar que "la jornada laboral de 8 hores va sortir gràcies a Camarasa", ha apuntat Rubió.

tracking