SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Llum verda a rebre els primers residus a l'abocador de Riba-roja

La Generalitat atorga el codi gestor a l’UTE d’Urbaser i Griñó malgrat les crítiques

Imatge d’arxiu de l’abocador de Riba-roja.

Imatge d’arxiu de l’abocador de Riba-roja.ACN

Creat:

Actualitzat:

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha atorgat a l’empresa Lestaca, l’UTE formada per Urbaser i Griñó, el codi gestor perquè l’abocador de Riba-roja i el centre d’avaluació puguin operar. El codi autoritza la deposició de residus industrials no perillosos. L’ajuntament de Riba-roja va valorar “molt positivament” i amb satisfacció el final dels tràmits, mentre que alcaldes del Segrià i la Ribera d’Ebre han mostrat en reiterades ocasions oposició al projecte.

Amb el codi, es podrà iniciar la fase d’operació i Lestaca començarà a pagar els cànons que estableixen el conveni amb Riba-roja. Són 150.000 euros enguany, així com l’import del tractament i recollida de residus al municipi, que ascendeix a 95.000 euros. “A més els veïns quedaran exempts del pagament d’aquesta taxa”, va afirmar Antoni Suárez, alcalde de Riba-roja.

“Progressivament diferents veïns del poble s’incorporaran als llocs de treball que es vagin creant. El mínim que establia el conveni eren catorze llocs de treball però ja se’ns ha comunicat que podrien ser més”, va explicar Suárez. Per la seua part, fonts de Lestaca van afirmar que l’objectiu és que abans que acabi l’any ja es comencin a rebre residus al dipòsit de Riba-roja i que ara estan en el procés de contractar el personal entre altres tràmits per posar en marxa l’abocador.

Per la seua part, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre va reconèixer ahir que el projecte del dipòsit de Riba-roja “estava molt avançat i no s’ha pogut aturar”. “Haurem de mirar que generi el mínim impacte possible i es vigili la contaminació pel trànsit de camions i vehicles pesants, que cada dia arribaran al dipòsit”, va dir.

Inversió de 350.000 € per a la clausura parcial del de Fígols

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha concedit una subvenció de 350.085 euros al consell del Jussà per finançar les obres de clausura parcial del dipòsit controlat de residus de Fígols, a Tremp. Els treballs afecten la zona més antiga de l’abocador (vas A) i una part de l’actual (vas 1B), que han esgotat la seua capacitat útil de dipòsit de residus. Ara és necessari fer-ne el segellament per minimitzar els impactes potencials sobre el medi, tant el visual com la producció de lixiviats i les emissions de biogàs.

tracking