SEGRE

MUNICIPIS RECUPERACIÓ

La CHE tirarà cases en ruïna del poble de la Clua i el tornarà a Bassella per “reviure'l”

Va quedar parcialment negat pel pantà de Rialb el 1999 i només hi queden tres famílies || Quatre edificis s’han deteriorat fins a suposar un perill i el consistori vol impulsar el turisme a la zona

Les cases degradades que ara s’enderrocaran per evitar riscos i poder dinamitzar la Clua.

Les cases degradades que ara s’enderrocaran per evitar riscos i poder dinamitzar la Clua.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de vint anys han hagut de passar des de la construcció del pantà de Rialb perquè l’ajuntament de Bassella i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) arribin a un acord que permeti “ressuscitar” el nucli de la Clua, negat parcialment per l’aigua de l’embassament. La CHE demolirà quatre cases en ruïna que amenacen la seguretat de les tres famílies que encara resideixen al poble i els solars passaran a ser terreny urbà municipal. El consistori, per la seua part, preveu utilitzar aquest sòl per fer equipaments o per edificar nous habitatges. Així ho va explicar l’alcaldessa, Cristina Barbens (JxCat), que va avançar que volen recuperar la zona i afavorir-ne el desenvolupament econòmic mitjançant projectes turístics que aprofitin la proximitat del pantà.

La CHE va expropiar en la dècada dels noranta les cases que ara s’enderrocaran. Ho va fer a petició dels propietaris que tenien terres de cultiu a l’entorn del poble que havien de quedar negades pel pantà. Aquests veïns es van traslladar a altres poblacions i a la Clua només van quedar tres famílies. Des de fa anys exigeixen a la CHE que actuï en aquests immobles atesa la progressiva degradació que els ha fet irrecuperables. Això ha arribat a ser un problema i fins i tot ha obligat els veïns a fer reparacions. “És una qüestió de seguretat ja que els habitatges poden caure en qualsevol moment. Ara no es pot passejar per la Clua amb seguretat”, va indicar Barbens.

Ni la CHE ni el consistori no volen assumir l’alt cost de conservar Cal Gotori, declarat BCIL

Queda pendent de definir la fórmula perquè el consistori adquireixi els terrenys públics. L’anterior consistori del PP sempre va reclamar la cessió gratuïta. Tanmateix, Barbens va remarcar que és una qüestió que encara s’ha de definir. El que sí que passarà a ser propietat municipal són les roques i pedres resultants de la demolició, que el consistori podrà tornar a utilitzar en rehabilitacions o construccions futures, com parcs, murs o esculleres.

Barbens va indicar que el consistori s’ha plantejat adquirir l’edifici de la Clua conegut com Cal Rei per convertir-lo en seu d’esdeveniments municipals o sala de reunions, ja que el municipi no té cap equipament d’aquest tipus. Tanmateix, descarta quedar-se amb Cal Gitori, l’antic castell de la Clua. L’alcaldessa va explicar que està declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) “però ni la CHE ni el consistori no volem adquirir-lo atès el que costaria rehabilitar-lo, per la qual cosa es deixa la porta oberta a vendre’l”, va indicar.

tracking