SEGRE

GENT GRAN SERVEIS SOCIALS

Lleida compta amb només una plaça de residència pública per cada 3 de privades

El Govern diu que finança l’estada als usuaris en la majoria de les segones

Imatge d’arxiu del geriàtric i centre de dia públic de Balàfia.

Imatge d’arxiu del geriàtric i centre de dia públic de Balàfia.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida compta amb més de 4.800 places en residències per a la tercera edat i 1.500 més en centres de dia, de les quals només una de cada tres és de titularitat pública. La Generalitat assenyala que finança bona part de les places en centres privats, i CCOO alerta de la necessitat d’augmentar l’oferta davant de l’envelliment de la població.

Les comarques lleidatanes compten en l’actualitat amb més de 4.800 places en residències per a la tercera edat i més de 1.500 en centres de dia, tot i que d’aquestes només una de cada tres és de titularitat exclusivament pública i la resta són de titularitat privada, malgrat que més de dos terços compten amb finançament de la Generalitat, per la qual cosa els usuaris tenen les mateixes condicions econòmiques que en una de pública.

Segons assenyalen les dades de la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, el 2018 la província de Lleida comptava amb un total de 1.810 places en centres residencials (residències i centres de dia) que són exclusivament de titularitat pública. Un total de 1.918 places més, segons la Generalitat, són estrictament privades. A aquestes se’ls ha d’afegir un total de 2.979 places en residències i centres de dia que estan gestionades per empreses privades però que compten amb finançament públic.

CCOO calcula que s’haurien de crear 109 places residencials cada mes en els propers 10 anys

En aquest bloc, la conselleria inclou les places residencials concertades i en centres col·laboradors, a més dels beneficiaris que tenen reconegut un grau de dependència i que perceben una prestació a l’espera d’optar a una plaça en algun centre privat o públic.

Una xifra que per a CCOO és insuficient per atendre la població de la tercera edat que necessita una plaça residencial. Segons l’Observatori de la Gent Gran del sindicat, a Catalunya per cada plaça pública n’hi havia 3,34 en centres privats finançats amb diner públic. Per això, va criticar que la Generalitat hagi deixat a “mans de la iniciativa privada” la cobertura d’“una necessitat social” que anirà en augment en els pròxims anys. De fet, CCOO projecta que l’envelliment de la població farà que d’aquí al 2026 es necessitin més de 13.000 places noves i que el 2046, aquesta xifra superarà les 50.000 places més.

A la província hi ha un total de 99.735 pensionistes i la pensió mitjana a Lleida se situa en els 875 euros al mes, quan el preu d’una plaça de residència privada pot superar els 2.000 euros mensuals, la meitat a la pública depenent de la situació econòmica i de l’assistència que necessiti cada usuari.

Segons els seus càlculs, el 2046, més del 34 per cent de la població catalana tindrà més de 65 anys.

Per aquesta raó, insta l’administració a començar a fer canvis per garantir la cobertura dels serveis bàsics, a més de les pensions. Per cobrir les necessitats d’aquí a deu anys, el sindicat considera que s’haurien de crear 109 places residencials cada mes i que, per arribar a les 53.000 persones que preveu que tinguin algun grau de dependència de grau dos o tres el 2039, s’haurien de crear 209 places cada mes.

El 19% de la població de Lleida té 65 anys o més

Les comarques lleidatanes compten amb una de les esperances de vida més elevades de l’Estat. Segons l’Observatori de la Gent Gran de CCOO, l’esperança de vida se situa a la província de Lleida en els 83,1 anys, i supera els 86 en el cas de les dones. Així mateix, és una de les províncies més envellides. Amb l’estadística de població publicada per l’Idescat, el 19 per cent dels lleidatans tenen 65 anys o més, amb un total de 84.144 persones. Una xifra que s’ha incrementat de forma considerable des de fa deu anys, quan aquest col·lectiu representava el 17,8 per cent del total de la població. En el conjunt de Catalunya, CCOO destaca que la població major de 65 anys representa actualment el 18,6% de la població i que en set anys aquest percentatge s’elevarà al 22,7%.

tracking