SEGRE

CULTIUS DOMINI PÚBLIC

Agricultura amenaça de fer fora de terres de ribera 194 pagesos del Segrià i la Noguera

Terrenys propietat de la Generalitat pels quals exigeix el pagament d’un cànon en un màxim de 20 dies || Agricultors d’Ivars de Noguera denuncien que el Govern l’ha apujat un 500% i rebutgen pagar-lo

Una finca conreada al marge del Segre a la zona del Baix Segrià.

Una finca conreada al marge del Segre a la zona del Baix Segrià.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Agricultura ha donat un termini de vint dies a 194 pagesos del Segrià i la Noguera per abonar el cànon anual del 2018 per conrear riberes dels rius Noguera Rigaborçana i Segre propietat de la Generalitat. Altrament, la conselleria considerarà que aquests agricultors renuncien a continuar explotant les parcel·les, que tornaran a mans de l’administració catalana.

Davant l’exigència d’Agricultura, una trentena de pagesos d’Ivars de Noguera van denunciar que el cànon ha augmentat fins a un 500% i van rebutjar pagar-lo, al considerar-lo “injust i desproporcionat”. Argumenten que no respon a la realitat dels municipis del pla de Lleida, perquè “el que hem fet durant anys és treballar una terra i tenir-la en bones condicions”. En els propers dies, entregaran una carta de protesta al director territorial d’Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera, en la qual insten el departament a reconsiderar la pujada del cànon “que no ajuda de cap manera el sector”. “Sense el nostre treball els marges estarien abandonats i serien un focus de brutícia i brossa, a més d’un perill forestal”, al·leguen.

Agricultors demanen que la conselleria revisi l’increment del cànon abans de quedar-se les finques

Per la seua part, Ferran de Noguera va explicar que el 2018 es va iniciar un procés de regularització cadastral de les terres de ribera que, per traspàs de l’Estat el 1994, són finques inscrites com a propietat de la Generalitat. Aquest cànon d’aprofitament agrícola veïnal es remunta als anys setanta, quan l’antic Institut per a la Conservació de la Naturalesa de l’Estat (Icona), titular llavors d’aquestes parcel·les, les va cedir a les autonomies i va permetre als agricultors conrear-les. Arran de la regularització de l’any passat, que repercuteix en la quantitat que es reclama enguany als pagesos, el cànon és de 300 euros per hectàrea i any, o bé la quantitat proporcional en metres quadrats.

Com a conseqüència, els agricultors han passat de pagar una mitjana de 52,5 euros a l’any a 284. Així, una parcel·la mitjana de 0,25 hectàrees pagava un total de 13,75 euros anuals i ara en pagarà 75.

Els afectats asseguren que “no podran fer-nos fora tan fàcilment d’aquestes terres, el que demanem és revisar el cànon i que no sigui tan desproporcionat”.

Per la seua part, De Noguera va recordar que l’ús d’aquest sòl no és fruit de concessions ni arrendaments, sinó que es tracta d’aprofitaments agrícoles de sòl forestal per raó de veïnat.

Evitar un concurs públic per a l’explotació d’aquests terrenys

El director territorial d’Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera, va explicar que l’objectiu de la conselleria és permetre als pagesos mantenir els cultius i evitar un concurs públic per a l’explotació d’aquestes finques. Va assenyalar que es tracta d’aprofitaments agrícoles de sòl forestal, que s’inclouen en el pla anual d’aprofitaments de la Generalitat. Va explicar que el procés d’actualització es va iniciar el 2018 pels municipis de la ribera del Segre, fins a la Granja d’Escarp i ara acaba l’actualització a la Noguera Ribagorçana, que afecta els municipis d’Ivars de Noguera, Alfarràs, Torrelameu, Almenar, Alguaire, Albesa i Corbins. Va recordar que cap de les al·legacions rebudes des de l’actualització no han estat per l’increment de la taxa i sí per la delimitació de la finca. Va assegurar que la majoria continuaran explotant les finques, encara que també va apuntar que hi podria haver algunes baixes.

tracking