SEGRE

MUNICIPIS REGULACIÓ

Exigeixen impedir més edificis en zones rurals inundables

El Centre Excursionista de Borges-Garrigues, arran de les pluges torrencials de l’octubre || Denuncia “mala praxi” urbanística

Un edifici afectat per les pluges torrencials a les Borges.

Un edifici afectat per les pluges torrencials a les Borges.CEBG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre Excursionista Borges-Garrigues ha sol·licitat a l’ajuntament de les Borges Blanques que no concedeixi llicències per a edificis en zones inundables, arran de les pluges torrencials de l’octubre passat que van afectar les Garrigues i les comarques del Segrià, Urgell i Pla d’Urgell. El col·lectiu reclama tenir en compte la inundabilitat dels terrenys i proposa iniciar un procés de “sanejament urbanístic” en determinades zones, especialment a la partida de Font Vella.

L’entitat assenyala que ajuntaments i administracions han de comptar amb els torrents i els cursos naturals dels rius i rieres a l’hora de planificar l’urbanisme i les infraestructures. L’entitat considera que el temporal de l’octubre va posar al descobert alguna “mala praxi” urbanística al no aplicar aquests criteris en construccions afectades per les inundacions i va apuntar que s’han anat construint de manera il·legal durant anys.

Va recordar que moltes de les edificacions tenen més de 50 anys i que la norma actual les prohibeix

Per la seua part, l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir (JxCat), va destacar que la normativa urbanística actual ja no permet aquest tipus de construccions en partides als afores del municipi. Va assegurar que n’existeixen algunes com magatzems i torres, que es van aixecar en el seu dia de forma il·legal i que “són molt difícils de controlar”. Es tracta d’edificacions a dins de finques privades i va apuntar que “no és fàcil reconduir la situació”. Va afegir que la majoria es remunten a més de cinquanta anys.

Mir va recordar que la normativa preveu excepcions per a les edificacions en zones inundables ja existents, com no empitjorar les condicions de seguretat en cas d’avingudes. S’ha de recordar que la CHE va vetar a l’estiu el Doctor Music a Escalarre perquè estava previst en una zona inundable de flux preferent.

També habitatges, equipaments públics i espais que acullen esdeveniments municipis de Lleida estan construïts en aquestes àrees, les de més risc en cas de riuada. Des del desembre del 2016, la normativa espanyola fixa més restriccions a l’hora d’edificar.

tracking