SEGRE

PATRIMONI ICONA DE L?ARQUITECTURA INDUSTRIAL

El Pallars Jussà protegeix l'Hospital de Cartró de la Torre de Capdella, únic a Europa

Edifici construït fa 106 anys amb fusta i cartró durant les obres de la central hidroelèctrica || Ajuntament i consell volen preservar aquesta icona de l’arquitectura industrial del segle XX

L’edifici al segle XX.

L’edifici al segle XX.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pallars Jussà protegirà l’Hospital de Cartró de la Torre de Capdella, construït fa 106 anys en els primers anys de les obres de la central hidroelèctrica de la Vall Fosca. Més d’un segle després, s’ha convertit en una icona de l’arquitectura industrial prefabricada de principis del segle XX i l’únic a Europa que es manté dret. Ajuntament i consell comarcal declararan aquesta construcció Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) com a primer pas per preservar-la i optar a subvencions per a obres de manteniment. Assajos acadèmics recalquen el caràcter excepcional d’aquest edifici, que desperta l’interès d’arquitectes i enginyers de tot el món. Per la seua part, el consistori de la Torre de Capdella va assenyalar que sorprèn que un edifici de fusta i cartró hagi resistit al clima de l’alta muntanya i al pas del temps. L’edifici va ser adquirit per l’empresa Energia Elèctrica de Catalunya, que va optar per una construcció prefabricada de disseny alemany que es muntava fàcilment i tenia una alta durabilitat. Va servir per atendre els 4.000 treballadors que van construir la central de Capdella. El promotor va decidir instal·lar un hospital per cobrir tant emergències sorgides a l’obra, amb nombrosos accidents laborals, com les necessitats d’atenció mèdica de la vida quotidiana a la colònia. Encara que va ser pensat per tenir un ús efímer, va donar servei fins al 1940, quan va caure en desús. Posteriorment va tenir altres usos com a magatzem municipal, la qual cosa també va ajudar a la preservació.

Construcció senzilla i molt resistent L’edifici de l’hospital de correspon al model Doecker-normal-barracken de l’empresa Cristoph & Unmack que es va especialitzar en la producció gairebé exclusiva d’hospitals de campanya alemanys. Té dos ales diferenciades que quedaven separades per la cuina i els serveis. La teulada estava feta amb els mateixos materials i teules de fibrociment amb claraboies per ventilar.

L’edifici al segle XX.

L’edifici al segle XX.SEGRE

tracking