SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Reactiven els parcs eòlics a la Segarra amb molins d'una grandària mai vista

Cinc empreses opten a reprendre tres projectes paralitzats des de fa anys

L’alcalde de Talavera, Ramon Trullols, amb els molins del parc de Montargull al fons.

L’alcalde de Talavera, Ramon Trullols, amb els molins del parc de Montargull al fons.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Projectes per a tres parcs eòlics a Talavera han ressorgit després d’anys paralitzats, amb cinc empreses interessades a construir més molins de vent en aquesta localitat de la Segarra. La reactivació d’aquests parcs i del previst entre el Segrià i les Garrigues és a causa d’un marc legal més favorable i a avenços tecnològics que augmenten la rendibilitat.

Cinc empreses opten a construir tres parcs eòlics que els seus projectes van quedar paralitzats anys enrere al municipi de Talavera, a la Segarra. Així ho va confirmar l’ajuntament, mentre es reactiva el projecte d’un altre parc entre el Segrià i les Garrigues. Aquest ressorgiment després d’una aturada de sis anys es deu en part a un marc legal més favorable, arran del decret que elimina traves administratives a les renovables a Catalunya. També és resultat d’avenços tecnològics que permeten molins d’una mida i potència mai vistos. Això els fa rendibles fins i tot sense les primes que l’Estat atorga en subhasta a projectes d’energies netes. Els seus promotors plantegen ara vendre l’energia que generin a preu de mercat.

Així ho va explicar l’alcalde de Talavera, Ramon Trullols, que va apuntar que 5 empreses s’interessen a reactivar projectes “tramitats en un 90 per cent” quan van quedar paralitzats, primer per la suspensió del mapa eòlic de la Generalitat l’any 2011 i després per la congelació de primes de l’Estat l’any 2012. Tanmateix, els promotors no reprendran els projectes tal com estaven. La normativa actual obliga a canviar l’emplaçament de molins, i els inicialment previstos, de 2MW de potència, donaran pas a altres d’entre 4,5 i 6MW, amb torres de 120 metres d’alçada sense comptar la longitud de les aspes.

Els d’última generació tindran torres d’uns 120 m sense comptar les aspes i fins a 6 MW de potència

El consistori donarà llum verda als projectes més avantatjosos per al municipi, segons Trullols, que creu que d’aquí a 13 mesos podrien començar les obres. Talavera té ja el parc de la Serra de Montargull, amb 22 aerogeneradors entre aquesta localitat i Llorach (la Conca de Barberà). El municipi veu en aquestes instal·lacions una font d’ingressos, sigui a través de convenis amb els promotors o mitjançant taxes; i una oportunitat de crear llocs de treball.

La Seu d’Urgell prioritza l’energia verda en la contractació de la llum

La Seu d’Urgell prioritza a partir d’aquest 2020 l’energia verda en la contractació del subministrament de l’energia elèctrica municipal, tant als equipaments com a l’enllumenat públic. Aquesta és la principal condició que el consistori ha establert en licitació del seu contracte de la llum, que té un pressupost d’1,8 milions per un període de dos anys, prorrogables a un més. Fixa com a condició especial que l’energia elèctrica ha de ser d’origen renovable i l’adjudicatari haurà d’acreditar-ho amb un certificat de la Comissió Nacional de Mercat i la Competència.

El contracte inclou el subministrament del consistori, de la societat municipal Parc del Segre, de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet i el consorci d’Atenció a els Persones, a més dels equipaments públics i l’enllumenat dels carrers. El secretari de l’ajuntament, Ramon Minyambres, va explicar que fins ara el subministrament elèctric el gestionava una empresa local i que l’objectiu és estalviar en la factura elèctrica.

El Govern ultima una nova taxa per a les elèctriques La Generalitat prepara un impost mediambiental que hauran de pagar les grans empreses elèctriques i que té com a finalitat gravar l’impacte de la seua activitat al medi ambient, segons va informar ahir el diari Ara. Aquest tribut s’inclouria al paquet de fiscalitat verda que l’Executiu de Junts per Catalunya i Esquerra està negociant amb els comuns per als pressupostos de l’any 2020. Aquest paquet inclou també l’impost que pretén gravar les emissions de diòxid de carboni (CO2) dels turismes, les furgonetes i les motos. Aquesta taxa afecta més de 288.000 vehicles de les comarques de Lleida. El Govern ja preveu cobrar l’any que ve aquest nou impost.

tracking