SEGRE

INFRAESTRUCTURES EMBASSAMENTS

La memòria que emergeix de Rialb

Una exposició itinerant recorda la construcció de l’embassament a la Noguera i l’Alt Urgell || Vint anys després d’inaugurar-lo i que pobles sencers fossin desallotjats

Alguns dels primers visitants de l’exposició que recorda la construcció de l’embassament de Rialb.

Alguns dels primers visitants de l’exposició que recorda la construcció de l’embassament de Rialb.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pobles de l’Alt Urgell i la Noguera que comparteixen el pantà de Rialb van commemorar ahir el vintè aniversari de la inauguració de la presa que va canviar per sempre l’aspecte de les dos comarques. El Consorci Segre Rialb va inaugurar a Mirambell (Bassella) l’exposició Segre endins, l’abans i el després de la presa de Rialb.

Aquesta mostra recorda la construcció d’un dels últims grans pantans promoguts per l’Estat, el segon més gran de Catalunya i un dels més polèmics per les mobilitzacions en pobles com Castellnou de Bassella, Miralpeix, Aguilar de Bassella, la Clua d’Aguilar i Tiurana, que van haver de ser desallotjats.

Encara que els primers projectes per a l’embassament es remunten als anys 70, la construcció no es va iniciar fins al 1992.

Així ho relata la periodista de SEGRE Maria Molina en un audiovisual que forma part de l’exposició i recull el testimoni d’una dotzena de persones.

Recorda l’anunci i la col·locació de la primera pedra del pantà el 1992, pel llavors ministre d’Obres Públiques, Josep Borrell. Veïns i famílies que es van veure obligats a abandonar les seues cases van visitar l’exposició, comissariada per Núria Solé, del consorci Segre Rialb. La mostra consta de setze plafons que recorden l’impacte d’aquesta gran infraestructura.

L’exposició visitarà tots els municipis que formen part del consorci i estarà oberta a partir d’avui a Tiurana. Hi han participat el consell de l’Alt Urgell, els arxius comarcals de l’Alt Urgell i de la Noguera i la direcció general de Cultura Popular de la Generalitat.

tracking