SEGRE

HABITATGE INICIATIVES

Aran projecta convertir hotels tancats en pisos de lloguer per a joves i treballadors

Per “sortir al pas” davant l’escassetat d’habitatges, en part perquè cada vegada se’n destinen més a allotjaments turístics || El Conselh analitzarà les reformes que s’haurien de fer als establiments

Imatge d’arxiu del centre de Vielha.

Imatge d’arxiu del centre de Vielha.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aran projecta convertir hotels tancats o “obsolets” en pisos de lloguer per a joves i treballadors. Aquesta és una mesura per “sortir al pas de les dificultats del mercat de lloguer a la Val”, segons va explicar el síndic, Paco Boya. L’objectiu és disposar d’habitatges que no entrin al mercat turístic, perquè una de les causes de la falta d’habitatge de lloguer a Aran és que els propietaris obtenen més guanys arrendant-los per dies a turistes que per mesos a treballadors de temporada o a veïns de la Val.

Boya va explicar que elaboraran un estudi sobre els canvis que s’han de fer als hotels per poder acollir aquests pisos. En aquest sentit, va assenyalar que l’ús d’aquests immobles s’haurà de sotmetre a requalificacions davant de la comissió d’Urbanisme. El síndic va avançar que en la pròxima reunió d’aquest organisme es plantejarà aquest projecte “per poder començar a treballar”. D’aquesta manera, els propietaris dels hotels s’hauran de fer càrrec de les diferents inversions en aquests establiments.

Per la seua part, el conselhèr de Turisme i alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, va explicar que aquest projecte pot interessar als hotels que siguin lluny de les pistes de Baqueira. Serrano va assenyalar en el marc d’“un projecte global d’habitatge a Aran” que també es pot plantejar la construcció d’habitatge de protecció oficial, tot i que “costarà anys”. Serrano va apuntar que la regulació dels pisos turístics també pot ajudar a millorar la situació del mercat immobiliari. De fet, la capital aranesa ja ha aprovat una normativa en aquest sentit (vegeu el desglossament).

Vielha limita els pisos turístics i suspèn llicències de forma temporal

Vielha va aprovar a finals de novembre la regulació dels pisos de lloguer turístic (HUT, en les seues sigles en català), com ja va avançar SEGRE. La normativa preveu que puguin obtenir llicències els pisos, cases adossades i unifamiliars. No obstant, perquè un habitatge d’un bloc pugui utilitzar-se com a HUT, tots els pisos s’hauran de destinar a aquesta finalitat. El mateix succeeix amb les cases adossades que funcionin com una comunitat. Així mateix, cada HUT haurà de tenir un pàrquing per cada 6 llits. El consistori ha suspès de forma temporal la concessió de llicències mentre tramita la regulació davant d’Urbanisme.

tracking