SEGRE

ENERGIA HIDROELÈCTRICA

Esterri de Cardós reactivarà l'antiga central municipal

Aprofita obres a les instal·lacions per aconseguir nous ingressos

La central va ser anteriorment un molí de farina i una serradora.

La central va ser anteriorment un molí de farina i una serradora.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament d’Esterri de Cardós vol reactivar l’antiga central hidroelèctrica municipal, tancada des dels anys setanta del segle passat. És la segona temptativa de recuperar aquesta instal·lació després que, fa més d’una dècada, el municipi va portar a terme obres per condicionar-la però no va arribar a posar-la en marxa: retallades de l’Estat a la producció elèctrica de les minicentrals van fer inviable el projecte.

El consistori el reprèn ara després que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) l’instés a explotar el salt hidràulic o bé a desmantellar els treballs que van ser executats anys enrere.

Sort vol rehabilitar la central municipal i Alfarràs ha adjudicat l’explotació de la seua

L’alcalde, Joel Orteu, va explicar que l’ajuntament ha optat per aprofitar les obres ja fetes i tramiten l’autorització davant de la CHE. Amb el marc retributiu actual, el consistori confia a obtenir entre 5.000 i 7.000 euros anuals, en funció del cabal del barranc d’Esterri, on la central té la captació.

Orteu va apuntar que, si bé és una quantitat modesta, es tracta d’aprofitar una instal·lació ja construïda i impedir que es perdi la feina ja efectuada per rehabilitar-la. “Amb uns 12.000 euros d’inversió n’hi podria haver prou per posar-la en marxa”, va apuntar. Així mateix, s’espera que l’Estat aprovi un règim de retribucions més favorable per a aquest tipus de minicentrals hidràuliques, per bé que és una cosa encara per concretar.

Entre els ingressos per vendre electricitat i la instal·lació de creat led de baix consum, el consistori espera que la producció d’energia arribi a pagar la factura de la llum de l’ajuntament.

El projecte d’Esterri de Cardós se suma a la rehabilitació de la central hidroelèctrica de Sort. Fora del Pallars, Alfarràs ha adjudicat en concurs l’explotació del salt hidroelèctric de l’antiga Mitasa, ara propietat de l’ajuntament.

tracking