SEGRE

DESPRÉS DE LA TEMPESTA CONSEQÜÈNCIES

El tren bolcat a Vinaixa costa més de 7.000 euros al mes en aigua potable per al poble

L’aqüífer que proveeix el municipi va quedar contaminat per un vessament d’hidrocarburs || Ara capta de la Mancomunitat de les Garrigues i el cost per metre cúbic és cinc vegades superior

La locomotora de Captrain descarrilada a Vinaixa, l’endemà de les fortes pluges de l’octubre.

La locomotora de Captrain descarrilada a Vinaixa, l’endemà de les fortes pluges de l’octubre.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La locomotora de Captrain que va descarrilar a Vinaixa arran de les fortes pluges de la nit del 22 al 23 d’octubre costa 7.000 euros al mes a aquest poble. És el que li costa captar l’aigua potable de la Mancomunitat de les Garrigues, que beu del pantà d’Utxesa, després que l’aqüífer del qual es proveïa el 40 per cent del municipi quedés contaminat amb hidrocarburs per un vessament de la màquina al descarrilar.

La mancomunitat va fer un bypass provisional a Vinaixa per assegurar el proveïment a diversos pobles després del temporal, per la qual cosa si el metre cúbic d’aigua costava anteriorment uns 13 cèntims, la mateixa quantitat d’aigua costa ara uns 70 cèntims a causa de la nova captació. Això suposa multiplicar per cinc el cost per metre cúbic d’aigua potable.

El metre cúbic d’aigua procedent de la mancomunitat costa cinc cops més que de l’aqüífer

El consistori assumeix per ara aquest sobrecost, encara que l’alcalde, Josep Maria Tarragó, va apuntar que “reclamarem a l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) el cost d’aquest increment a la factura de l’aigua en concepte de danys patrimonials fins que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el departament de Salut i l’Agència de Residus donin el vistiplau a l’aigua de l’aqüífer per al consum humà”.

Per la seua part, l’ACA no podrà valorar l’abast de la contaminació de les aigües subterrànies fins al gener com a mínim, una vegada retirin la locomotora que impedeix inspeccionar els pous. Aquesta actuació hauria d’haver-se produït fa més d’un mes, però una línia d’alta tensió que subministra electricitat a Barcelona complica el maneig de les grues per aixecar i retirar la màquina.

Adif, titular de les vies, i Red Eléctrica de España, propietària de la instal·lació elèctrica, estudien de forma conjunta com retirar la màquina encallada. L’opció en aparença més senzilla, desconnectar la línia d’alta tensió, està per ara descartada. Suposaria risc de deixar sense electricitat Barcelona i la seua àrea metropolitana en una època de fort consum per les festes nadalenques. L’alternativa és trobar una manera de moure la locomotora amb ajuda de grues sense tocar el cable. Per aquesta raó i altres complicacions, la retirada de la locomotora ja s’ha ajornat dos vegades.

Quan el retirin, es necessitaran mesos per reparar canonades Una vegada que s’hagi retirat la locomotora de Captrain de les vies i que les anàlisis de les aigües subterrànies per part de l’ACA determinin que l’aigua és apta per al consum humà, encara s’hauran de realitzar reparacions a la canonada que proveïa el municipi. La canalització passava per sota de les vies del tren en diversos punts i també va quedar greument danyada pel temporal. Per aquest motiu, les reparacions de la canonada s’hauran de coordinar amb les actuacions que porti a terme Adif al llarg de la línia del tren de la costa. Tarragó va explicar que “és molt probable que aquestes actuacions no finalitzin fins al mes de febrer o març de l’any que ve”, i va afegir que “demanarem ajuda per restablir la canalització a l’ACA”. S’ha de recordar que Adif va xifrar en uns 30 milions d’euros els danys en la línia del tren de la costa, amb uns 70 punts amb danys en la infraestructura ferroviària.

tracking