SEGRE

TEMPORAL PRECIPITACIONS

Avinguda dels rius per la pluja, que enfonsa un campanar a Andorra

Les precipitacions van obligar a tancar les estacions d’Espot, Port Ainé, Tavascan i Port del Comte || Al Sobirà van caure més de 112 litres per metre quadrat

Imatge d’ahir de l’avinguda del riu Noguera Pallaresa al seu pas per la capital del Sobirà.

Imatge d’ahir de l’avinguda del riu Noguera Pallaresa al seu pas per la capital del Sobirà.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les intenses pluges d’ahir, que van deixar més de 112 litres per metre quadrat a Espot, van provocar una forta avinguda dels rius. El cas més notable va ser el de la Noguera Pallaresa al seu pas per Collegats, que va passar de 15 metres cúbics per segon dijous a 214 ahir al migdia.

Aquesta crescuda va obligar a tancar els accessos al riu a Sort.

Per la seua banda, la Noguera Ribagorçana al Pont de Suert va augmentar el cabal de 17 a 133 metres cúbics per segon, i la Garona a Bossòst va passar de 9 a gairebé 70 metres cúbics. Tot i l’augment d’aigua als cursos, no hi va haver perill de desbordaments ja que les dos Nogueras, així com el Segre, tenen espai per a reserves als pantans per donar cabuda a un augment dels cabals. Al migdia, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre va donar per acabat l’episodi d’avingudes.

Així mateix, les precipitacions i el vent van provocar l’enfonsament del campanar de l’església de Sant Vicenç d’Enclar, a Andorra la Vella. El Principat va informar que l’ensorrament no va provocar danys personals (vegeu el desglossament). Les pluges també van obligar a tancar les estacions d’Espot, Port Ainé, Tavascan i Port del Comte, perquè les cotes baixes es van quedar sense neu o no presentaven condicions òptimes per a la pràctica de l’esquí. Per la seua banda, el fort vent va obligar a tancar la zona alta de Boí Taüll.

Tanmateix, Baqueira va obrir amb normalitat. Al contrari, els complexos del Sobirà van tancar, a l’espera de noves nevades per obrir les instal·lacions i la previsió és obrir-les avui. En pitjors condicions es troba Port de Comte, al Solsonès, que avui estarà tancada. En aquesta estació van caure fins a 90 litres i la pluja va fondre part de la neu acumulada.

El sindicat ja va demanar el 25 d’octubre al Govern que mitjançant un decret llei s’afegís la reposició dels danys provocats pel temporal als fons ampliats per les afectacions per l’incendi de l’Ebre. En el cas de la Generalitat, els afectats van recordar també que, malgrat el compromís d’Agricultura, els ajuts als damnificats pel foc encara no s’han materialitzat. Per aquesta raó, exigeixen que també s’hi inclogui els afectats per les inundacions.

Imatge d’ahir de l’avinguda del riu Noguera Pallaresa al seu pas per la capital del Sobirà.

Imatge d’ahir de l’avinguda del riu Noguera Pallaresa al seu pas per la capital del Sobirà.ACN

tracking