SEGRE

COMARCAS

IMATGES | Aixequen la locomotora encallada a Vinaixa, però el pas de trens continuarà tancat 'sine die'

Quan es compleixen dos mesos del temporal que va provocar greus destrosses a la línia de Lleida a Barcelona per la costa || El trajecte entre Lleida i l’Espluga de Francolí se seguirà cobrint amb autocar

Imatge de les dos grues a l’aixecar la locomotora de Captrain sinistrada entre Vinaixa i Vimbodí pel temporal de l’octubre, amb la línia d’alta tensió al fons.

Imatge de les dos grues a l’aixecar la locomotora de Captrain sinistrada entre Vinaixa i Vimbodí pel temporal de l’octubre, amb la línia d’alta tensió al fons.ALBERT GÒDIA

Creat:

Actualitzat:

Tècnics d’Adif, Renfe i Captrain van aixecar ahir la locomotora que va bolcar entre Vinaixa i Vimbodí durant les inundacions de l’octubre. L’actuació arriba just quan es compleixen dos mesos d’aquestes inundacions, que van provocar greus destrosses en la infraestructura. Els fets van obligar a tancar la circulació de trens a la línia fèrria que uneix Lleida i Barcelona per la costa (R-13 i R-14). La via continuarà tallada i encara no hi ha una previsió per restablir el pas dels combois, per la qual cosa el tram entre la capital del Segrià i l’Espluga de Francolí es continuarà cobrint amb autocar durant mesos.

Els treballs d’ahir es van iniciar amb el tall del subministrament de la línia elèctrica d’alta tensió que es trobava a sobre de la locomotora que proveeix Barcelona i que dificultava les tasques per retirar aquesta màquina de Captrain. Seguidament, dos grans grues es van encarregar de posar-la dreta i posteriorment va ser traslladada fins al tram de la via que no es va veure afectat pel xàfec, on s’estarà fins que un altre tren de la companyia la remunti en els pròxims dies en direcció a Tarragona. Una vegada s’ha retirat aquesta locomotora, Adif podrà acabar de valorar els danys que el temporal va provocar a la infraestructura ferroviària (vegeu el desglossament).

S’ha de recordar que aquesta locomotora sinistrada a Vinaixa va provocar una contaminació per hidrocarburs en una de les captacions d’aigua potable de la localitat, que proveeix el 40 per cent de la població. Ara, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) podrà analitzar l’abast de les conseqüències del vessament, que ha provocat un sobrecost de més de 7.000 euros mensuals per al consistori pel subministrament d’aigua de boca de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues. Aquestes últimes setmanes també s’ha retirat el comboi de mercaderies que va descarrilar entre Puigverd de Lleida i Juneda i el que va quedar aturat a Vinaixa.

Danys per valor de trenta milions i reparen diversos trams afectats Adif va xifrar en gairebé 30 milions d’euros els danys que va provocar el temporal de l’octubre a la línia de tren de la costa. Fonts de l’empresa pública van explicar ahir que ja s’han portat a terme treballs de sanejament, reconstrucció i protecció de la plataforma i en la millora del drenatge en alguns dels 70 trams que van quedar afectats en aquesta infraestructura. Un 30% de les destrosses són de “nivell alt o molt alt” i un tram de la via va quedar penjant a Vinaixa. També van acabar fa setmanes les reparacions de la via en zones on només es va veure afectada la capa de balast.

Imatge de les dos grues a l’aixecar la locomotora de Captrain sinistrada entre Vinaixa i Vimbodí pel temporal de l’octubre, amb la línia d’alta tensió al fons.

Imatge de les dos grues a l’aixecar la locomotora de Captrain sinistrada entre Vinaixa i Vimbodí pel temporal de l’octubre, amb la línia d’alta tensió al fons.ALBERT GÒDIA

tracking