SEGRE

RAMADERIA DEJECCIONS RAMADERES

La norma que obliga a renovar les cisternes de purins, en vigor tot i la falta de recanvis

Hi ha pocs fabricants i estan desbordats per la forta demanda || Part d’aquests dipòsits ja són il·legals i els seus amos es protegeixen de multes amb comprovants d’haver-ne encarregat altres de nous

Imatge d’arxiu d’una demostració de nous sistemes d’aplicació de purins.

Imatge d’arxiu d’una demostració de nous sistemes d’aplicació de purins.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova normativa que exigeix renovar les cisternes de purins ja està en vigor, però encara no n’hi ha prous per a tothom. Només uns quants fabricants venen models que reuneixen els requisits de l’Estat i la Generalitat, que prohibeixen abocar dejeccions mitjançant aspersió amb plats o vanos i només accepten tecnologies que les apliquin arran de terra o les injectin a dins. Els proveïdors d’aquesta maquinària estan desbordats per la forta demanda i empreses, ramaders i agricultors esperen que fabriquin les cisternes amb els aplicadors que estableix la normativa.

El nou decret sobre purins de la Generalitat, aprovat l’estiu passat, obligava de forma immediata empreses dedicades al transport i aplicació de dejeccions a renovar les cisternes. Aquesta exigència es va estendre el mes de novembre passat a tota cisterna amb més de quinze metres cúbics de capacitat. La resta, cisternes més petites remolcades amb tractors, s’hauran d’ajustar en la seua totalitat a aquesta nova norma d’aquí a un any i dos mesos, el mes de febrer del 2021.

El responsable de Serveis Tècnics del JARC, Jordi Vidal, va explicar que entre el 20 i el 30% de les cisternes propietat d’empreses de serveis estan pendents encara de renovació. El mateix passa entre un 60 i 70% de les que són propietat de particulars, si bé bona part d’aquestes són de mida petita i tenen de termini fins al 2021. Segons Vidal, “l’objectiu és que d’aquí a menys d’un any estigui tot el sector adaptat a la nova tecnologia”, que inclou rastreig GPS del transport i conductímetres (vegeu les claus).

El departament d’Agricultura va apuntar que, amb la normativa que exigeix renovar les cisternes ja en vigor, els qui utilitzin models antics de vano o plat fora del termini que atorga el decret per canviar-los poden ser sancionats. Les mateixes fonts van puntualitzar que la conselleria és conscient de l’escassetat de noves unitats i va apuntar que, si una persona és multada per aplicar dejeccions amb una cisterna antiga, “pot presentar les al·legacions que consideri oportunes” en el seu favor. Per la seua part, Rossend Saltiveri, responsable del sector porcí d’Unió de Pagesos (UP), va apuntar que un document que acrediti haver encarregat una nova cisterna a un fabricant i esperar rebre-la pot utilitzar-se amb aquesta finalitat.

tracking