SEGRE

TRADICIONS NIT MÀGICA

Belianes tindrà tres reines magues

El consistori va decidir adaptar la tradició al presentar-se només dones per participar en la cavalcada || Van descartar caracteritzar les sàvies d’Orient com a homes i es mostraran sense barbes

A finals dels 80, tres dones es van disfressar d'homes a la Cavalcada de Reis de Belianes.

Belianes tindrà tres reines maguesAjuntament de Belianes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres reines magues presidiran la cavalcada de Belianes, en consonància amb un poble on la iniciativa està en mans de les dones. Només una llista íntegrament femenina es va presentar a les eleccions i ara governa l’ajuntament, mentre que només veïnes van respondre a la crida per participar en la cavalcada del proper dia 5. Davant d’aquest elenc, l’organització va decidir adaptar la tradició. Tres sàvies d’Orient repartiran caramels des d’una majestuosa carrossa assistides pels seus patges, també dones. Aquestes recolliran les últimes cartes dels nens i nenes del poble.

La presència de reines té un antic precedent a Belianes. Va succeir a finals dels anys vuitanta, quan les sàvies d’Orient es van disfressar de Melcior, Gaspar i Baltasar i van ocultar els rostres rere barbes postisses. En aquesta ocasió, en canvi, els nens i nenes veuran les reines magues, el nom de les quals encara és una incògnita.

Fa tres dècades, tres dones van fer de savis amb barba. Aquest any la barba la deixaran a casa

L’alcaldessa de Belianes, Carme Culleré, va detallar que disfressar les reines magues d’homes es veia poc natural, de manera que aquesta vegada es mostraran com a dones. “Aquest any adaptarem la cavalcada a la nostra realitat i les reines aniran sense una barba que els oculti el rostre”, va explicar Culleré, que va destacar que això contribuirà a fomentar la igualtat. També va remarcar que “adequarem la caracterització per preservar el seu anonimat al mateix temps que es conserva la màgia de la cavalcada”.

Aquest poble de l’Urgell s’afegirà així a altres municipis de Lleida que aquest any incorporen sàvies d’Orient a les seues cavalcades i les fan així més inclusives. És el cas d’Albesa, on desfilaran tres mags i tres magues. Va ser una proposta dels joves quintos, que organitzen la festa.

Al consultar el rector, aquest no hi va veure inconvenient, ja que la Bíblia no fa distinció de gènere quan parla d’“uns mags arribats d’Orient” el nombre dels quals no especifica. A la de Lleida ciutat, Melcior i Baltasar aniran acompanyats aquest any d’una reina Gaspar. Val a assenyalar que el consistori de la capital del Segrià habilitarà espais on les persones amb discapacitat puguin contemplar la cavalcada. També hi haurà un intèrpret de llenguatge de signes per a persones sordmudes (vegeu les claus). En el conjunt de Catalunya i d’Espanya, la presència de reines a les cavalcades té encara escassos precedents.

tracking