SEGRE

ENSENYAMENT INICIATIVES

Consells del Pirineu i Aran aturen l'esquí escolar per impagaments i el Govern hi veu "xantatge"

Asseguren que el Consell Català de l’Esport els deu una part de les subvencions dels anys 2018 i 2019 || El Sobirà i el Jussà suspenen les primeres sessions, encara que confien desbloquejar la situació

Imatge de l’any passat de nens de l’Escola La Closa d’Esterri a Port Ainé.

Imatge de l’any passat de nens de l’Escola La Closa d’Esterri a Port Ainé.P.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Consells Esportius del Pirineu i Aran han paralitzat temporalment el programa d’esquí escolar per impagaments de la Generalitat. Aquests organismes del Sobirà, Jussà, Aran, Alt Urgell, Alta Ribagorça i Solsonès són els encarregats d’organitzar i coordinar les sessions d’esquí per a les escoles. El president de l’Agrupació Territorial de Consells Esportius de Lleida (Atcell), Joan Ubach, va explicar ahir que la Generalitat paga d’entrada el 80% de les subvencions per al programa Esport Blanc Escolar i unes altres dos iniciatives, mentre que el 20% restant l’abonen a finals d’any després de presentar les factures i les justificacions corresponents. Ubach va apuntar que actualment els deuen el 20% dels ajuts que corresponen a les sortides del 2018 i 2019. Això suposa, de mitjana, uns 40.000 euros per a cada Consell Esportiu. Per la seua part, el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, va qualificar l’aturada com “una clara situació de xantatge” dels Consells Esportius i va afirmar que hi ha almenys dos organismes que ja han cobrat el deute de l’any 2018 (vegeu el desglossament).

El 28 de novembre, el director del Consell Català de l’Esport, Antoni Reig, va convocar representants dels Consells Esportius afectats (els 6 de Lleida i els del Ripollès, Cerdanya i Berguedà). La Generalitat es va comprometre a abonar la quantitat deguda del 2018 a finals d’any, fet que encara no s’ha complert, segons va publicar Pallars Digital. Ubach va assegurar que en aquella reunió li van dir a Reig que, si no cobraven, pararien l’activitat. No obstant, es va mostrar confiat que es trobarà una solució i podran iniciar les sessions d’esquí. Va assegurar que tenen la “voluntat de seguir amb el programa”, encara que “no podem generar despesa perquè no ho podem pagar”.

“Hi ha voluntat de fer l’Esport Blanc, però no podem generar despesa perquè no podem pagar”

De moment, el deute amb els Consells Esportius ja ha provocat que el Pallars Sobirà suspengués ahir la primera sessió d’esquí, mentre que el Jussà ha fet el mateix amb una altra que tenia programada per avui.

La Generalitat diu que ja paga i culpa del retard els Consells El secretari general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, va negar “problemes de liquiditat o falta de voluntat” de la Generalitat per fer front a les subvencions pendents. Va explicar que, després d’avançar el 80%, paguen “el 20% restant de la subvenció una vegada els Consells Esportius han justificat el 100% de l’activitat i la Generalitat ha certificat els imports”. “A data d’avui encara hi ha Consells que no han justificat degudament l’activitat per poder rebre la subvenció, per la qual cosa el Govern no pot saltar-se el procediment administratiu”. Figueras va assegurar que els Consells Esportius d’Aran i el Solsonès ja han cobrat les subvencions de l’any 2018 (23.900 euros en total) i que els set restants rebran la subvenció “abans del dia 24 de gener”, un deute que suma un total de 113.900 euros. Els ajuts del 2019, que ascendeixen a 162.00 euros, es pagaran “a mesura que disposi de les justificacions”.

tracking