SEGRE

PATRIMONI RECUPERACIÓ

Desmunten la teulada de l'església d'Almacelles

Els operaris ja han retirat 1.900 teules de les 4.000 que han de desmantellar durant aquesta setmana

Les teules apilades a la part superior de l’església per evitar desplaçaments i ruptures.

Les teules apilades a la part superior de l’església per evitar desplaçaments i ruptures.J.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé 1.900 teules han desmuntat els operaris encarregats de reforçar el sostre i les parets de l’església d’Almacelles per suprimir esquerdes provocades per la humitat. Amenacen l’estructura del temple, encara que no hi ha risc de caiguda. La intenció és arribar a retirar-ne 4.000 durant aquesta setmana, corresponents a un terç de la teulada on es preveuen les primeres obres, va explicar mossèn Joaquim Blas. Les teules desmuntades s’han netejat i gairebé totes es poden reutilitzar perquè estan en bon estat. Les deteriorades se substituiran per altres que es col·locaran de manera que no generin impacte visual. Val a recordar que els veïns han apadrinat 1.196 teules, la qual cosa representa 24.000 euros bé per comprar teules noves o per adquirir-ne simbòlicament algunes de les que es reposaran. L’actuació va començar al setembre i en aquests mesos s’han col·locat bigues de metall per consolidar l’estructura de les parets i a més s’han fet tractaments contra el corc.

Blas va indicar que, pel que fa al disseny original de l’edifici, l’embigat transversal es farà amb bigues de fusta nova que es van descarregar ahir. El rector ja va plantejar als veïns la possibilitat de restaurar la teulada amb bigues de fusta o de ferro i es va decidir que fossin de fusta per respectar l’aspecte original del temple. Sobre les bigues anirà una làmina de fusta coberta per una altra d’aïllant on se subjectaran les teules.

Ara per ara, han quedat apilades a la part superior de l’església per facilitar els treballs. Cada nit s’hi estén un tendal, ja que el temple es troba al descobert. Es preveu que aquesta primera fase de reparació es finalitzi durant aquest mateix mes.

La reforma integral costarà més de 242.000 euros.

Les teules apilades a la part superior de l’església per evitar desplaçaments i ruptures.

Les teules apilades a la part superior de l’església per evitar desplaçaments i ruptures.J.B.

tracking