SEGRE

ESNOTICIA

Alguaire, en obres per acollir empreses i la Seu obté a la fi l''antiboira' GPS

Instal·lacions que suposaran un canvi de rumb per als dos aeroports lleidatans

Moviments de terres aquesta setmana a la zona on es construiran hangars per a empreses al recinte aeroportuari d’Alguaire.

Moviments de terres aquesta setmana a la zona on es construiran hangars per a empreses al recinte aeroportuari d’Alguaire.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aeroport d’Alguaire complirà divendres deu anys en ple procés per canviar el seu rumb i passar d’una estratègia fallida, basada en vols de passatgers, a una altra que busca acollir indústria i serveis aeronàutics. D’altra banda, el de la Seu ha aconseguit a la fi el vistiplau de Foment per al seu sistema ‘antiboira’ basat en GPS, inèdit a Espanya.

Els moviments de terra observables a l’aeroport d’Alguaire anticipen la construcció, aquest any, d’almenys dos nous hangars per a empreses, mentre que la Generalitat ampliarà la plataforma per donar cabuda a més avions entre la pista i la terminal. N’hi ha una desena, estacionats entre aquest espai i l’aparcament de llarga durada d’Aeronpark. Aquests canvis que s’observen en el paisatge formen part de la transició d’una infraestructura que arribarà divendres al seu desè aniversari. En aquest període ha enterrat una estratègia fallida, basada en vols de passatgers, i ara dóna prioritat a l’activitat industrial i als serveis aeronàutics. Les previsions de la Generalitat a l’inaugurar l’aeroport, el 17 de gener del 2010, eren assolir els 400.000 viatgers i 6.000 tones de mercaderies anuals el 2020. Res d’això no està, ni tan sols, a prop de complir-se (vegeu les claus), però el volum actual d’enlairaments i aterratges esmicola, fins i tot, les previsions més optimistes de fa una dècada. L’últim any n’hi ha hagut gairebé 30.000, majoritàriament de vols de formació de pilots. Més de 25 empreses utilitzen l’aeroport lleidatà o hi tenen base, segons la Generalitat, que destaca que aquesta instal·lació genera ja cent llocs de treball directes i encara espera sumar-ne més aquest mateix any. Per la seua part, l’aeroport de la Seu ha rebut un important impuls coincidint amb el cinquè aniversari de la seua reobertura a vols comercials, el 8 de gener del 2015. L’Estat ha donat finalment el vistiplau al sistema antiboira basat en geolocalització GPS en lloc de ràdio, una tecnologia inèdita a Espanya. Segons fonts pròximes al procés, l’autorització va arribar en una sessió de la comissió interministerial de Defensa i Foment el 18 de desembre i està condicionada a petits canvis que es van considerar “menors”. Això obre la porta a aplicar-lo en vols comercials després d’anys de tramitació i de provar-lo amb avions des del mes de setembre passat. Podria estar llest a l’abril i suplir així la principal deficiència d’aquesta instal·lació: no disposar d’ajuts per a vol instrumental ha fet que diverses companyies descartessin volar a la Seu.

Moviments de terres aquesta setmana a la zona on es construiran hangars per a empreses al recinte aeroportuari d’Alguaire.

Moviments de terres aquesta setmana a la zona on es construiran hangars per a empreses al recinte aeroportuari d’Alguaire.MAGDALENA ALTISENT

tracking