SEGRE

INFRAESTRUCTURES INICIATIVES

El veto als camions a l'N-230 a l'hivern arribarà a Osca i serà en divendres i diumenge

Des de la frontera a Benavarri, quan abans s’aplicava fins al túnel de Vielha en dissabte i diumenge || Canvis en vigor ben aviat a petició d’Aran per millorar la seguretat durant la campanya d’esquí

Vista panoràmica de la carretera N-230 al seu pas per Vielha.

Vista panoràmica de la carretera N-230 al seu pas per Vielha.C.G.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La restricció de pas als camions per l’N-230 al seu pas per Aran a l’hivern s’ampliarà en els propers dies. S’aplicarà al tram comprès entre la frontera francesa i Benavarri, a Osca, quan ara s’acaba al túnel de Vielha. També canviarà de dies i serà en divendres i diumenge, quan ara és en dissabte i diumenge (vegeu les claus). Aquests canvis responen a peticions del Conselh Generau d’Aran, que han acceptat el Servei Català de Trànsit (SCT), la direcció general de Trànsit (DGT) i el ministeri de Foment, titular d’aquesta carretera que discorre per Catalunya i Aragó. Pretenen millorar així la seguretat del trànsit durant la campanya d’esquí, quan augmenta per l’afluència de públic a la Val en cap de setmana.

D’aquesta manera, i una vegada la prohibició es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat en els propers dies, la prohibició s’aplicarà els divendres entre les 17.00 i les 24.00 hores en direcció a la Val i els diumenges de les 13.00 a les 19.00 hores en sentit contrari, coincidint amb l’arribada i la sortida dels esquiadors que visiten Baqueira Beret. Aquesta mesura serà vigent fins al 12 d’abil.

Boya va assegurar que es “millorarà la fluïdesa del trànsit” i va insistir en l’accidentalitat de la via

Calvet assegura que abans de l’estiu presentaran un projecte que doni resposta a la demanda del territori

El síndic d’Aran, Paco Boya (UA), va explicar que “es millorarà de forma substancial la fluïdesa del trànsit, especialment els divendres i diumenges que obre Baqueira i hi ha moments d’alta tensió per als conductors i situacions de risc”. Boya va assegurar que “el pas de 500 camions que travessen els nostres pobles genera un gran impacte a la Val i una greu problemàtica per als conductors que circulen per l’N-230”. Va assenyalar com a punts conflictius el tram de l’embassament d’Escales “que és molt sinuós i sense espai per avançar”. Boya va afegir que “l’alta presència de camions, les condicions orogràfiques i climatològiques i l’elevat trànsit de l’N-230, especialment durant la temporada d’esquí, la fan especialment perillosa”. Així ho evidencien “les estadístiques d’accidentalitat, especialment al tram entre Sopeira i la frontera”.

Val a recordar que entre els anys 2010 i 2017 el trànsit mitjà diari per aquesta carretera a Vielha va oscil·lar entre 1.806 i 2.475 vehicles. Mentrestant, uns 500 camions al dia passen per l’N-230, la qual cosa complica el trànsit i la seguretat. Davant d’aquesta situació, el ministeri de Foment va proposar el 2018 diverses alternatives per a la millora de la carretera, tot i que el Conselh Generau, l’ajuntament de Vielha, la Diputació i la Generalitat van rebutjar totes les opcions i van plantejar la construcció d’un túnel per l’oest d’Aran, pel bosc de Baricauba.

A més, el govern aranès està impulsant un pla estratègic per millorar la mobilitat en aquesta carretera i al port de la Bonaigua.

En aquest sentit, ha encarregat un estudi a un equip d’experts per determinar quines mesures s’han de prendre. També preveu instar les administaciones a dur a terme les millores pertinents a les dos vies (vegeu SEGRE de divendres).

Un milió per evitar més despreniments a la C-13

El conseller de Territori, Damià Calvet, va anunciar ahir una inversió d’un milió d’euros per assegurar el talús que va patir els despreniments que van tallar la C-13 entre Rialp i Llavorsí el 27 de desembre passat. El tram està des d’aleshores restringit, amb pas alternatiu mentre es duen a terme treballs per assegurar el pendent.

Vista panoràmica de la carretera N-230 al seu pas per Vielha.

Vista panoràmica de la carretera N-230 al seu pas per Vielha.C.G.A.

tracking