SEGRE

TECNOLOGIA MEDI AMBIENT

Cinc denúncies per fer volar drons en paratges protegits de Lleida el 2019

Els infractors no comptaven amb permís i s’enfronten a multes de fins a 3.000 euros || Fer volar un dron en una zona forestal o rural no és il·legal, tret que el camp formi part d’un Espai d’Interès Natural (EIN) i no es disposi de l’autorització de l’òrgan gestor. En aquest cas, la sanció pot arribar als 3.000 euros. Els Agents Rurals van detectar l’any passat cinc casos en paratges naturals de les comarques de Lleida.

Imatge del dron que es va interceptar a l’agost a Camarasa, en un Espai d’Interès Natural (EIN).

Imatge del dron que es va interceptar a l’agost a Camarasa, en un Espai d’Interès Natural (EIN).AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Agents Rurals van obrir l’any passat un total de set expedients sancionadors a tot Catalunya, cinc dels quals a les comarques de Lleida, per fer volar drons en paratges naturals protegits. En la majoria de casos, els infractors són persones que desconeixen que es necessita l’autorització de l’òrgan gestor de l’espai per sobrevolar aquestes zones amb aquestes aeronaus no tripulades amb control remot. Les sancions als paratges naturals van dels 100 als 3.000 euros, en funció de la gravetat dels fets.

“Està prohibit fer volar ja sigui aparells amb tripulació o sense, com els drons, en Espais d’Interès Natural (EIN) i de la Xarxa Natura 2000 sense l’autorització del gestor, com pot ser el departament de Territori o la direcció d’un parc natural”, explica Francesc Coll, cap dels Agents Rurals a la Noguera. Afegeix que “en cas de fer-los volar sense el permís, s’està cometent una infracció de la llei de Patrimoni Natural i de la Biodiversitat”. Per aquesta raó, recomanen als professionals o aficionats d’aquesta activitat que s’informin abans de fer enlairar els aparells.

Tres dels casos que es van registrar l’any passat van ser al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. També van denunciar un particular que va fer volar un dron a Camarasa, dins de l’Espai d’Interès Natural (EIN) de l’Aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa, i una persona que va ser interceptada amb l’artefacte a Mont-rebei. En aquest últim cas, va ser la primera denúncia en aquest congost. El dron sobrevolava una zona d’afluència de caiacs. Aquest any ja s’ha detectat un altre cas, com va informar SEGRE la setmana passada. Va ser el dia 1 al Montsec, quan els Rurals van albirar un dron en una zona de reproducció de trencalòs.

Fa temps que els Agents Rurals utilitzen aquests aparells per desenvolupar part de la seua activitat. Els fan servir per perimetrar incendis forestals, en seguiments de fauna protegida i vigilància en espais naturals, entre d’altres, ja que els aporten molta més informació i en un període de temps més breu.

Una multa per usar un aparell a prop de l’aeroport d’Alguaire

La Guàrdia Civil va denunciar l’agost de l’any passat un jove de 20 anys veí de Torrefarrera per fer sobrevolar un dron a prop de l’aeroport de Lleida-Alguaire, una infracció considerada lleu per la normativa que podria representar una multa d’entre 60 i 45.000 euros. S’ha de recordar que els vols de drons destinats exclusivament a activitats esportives, recreatives, de competició i exhibició, així com les activitats lúdiques pròpies d’aeronaus de joguet, no poden portar-se a terme en un espai aeri controlat, excepte en cas que es compti amb els permisos oportuns.

Tampoc es pot fer en zones reservades, prohibides o restringides a la navegació aèria, així com per sobre de determinades instal·lacions. En aquest cas, les sancions per a particulars poden ascendir fins als 225.000 euros i per a empreses, als 4,5 milions.

Un sector en auge i múltiples usos A Espanya hi ha actualment una flota de més de 4.200 drons, amb més de 3.000 operadors professionals que desenvolupen la seua tasca en activitats. La legislació també fixa un ampli barem de sancions, que poden anar des dels 60 euros fins als 4,5 milions d’euros, segons la gravetat de la infracció que s’hagi comès.

Imatge del dron que es va interceptar a l’agost a Camarasa, en un Espai d’Interès Natural (EIN).

Imatge del dron que es va interceptar a l’agost a Camarasa, en un Espai d’Interès Natural (EIN).AGENTS RURALS

tracking