SEGRE

ESNOTICIA

Tallen l'AP-2 entre Lleida i les Borges durant deu hores per intensa boira

El trànsit es va desviar per l’N-240 i l’A-2, fet que va produir queixes entre els conductors

Informadors davant del peatge.

Informadors davant del peatge.TV3 / LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El trànsit de l’AP-2 entre Lleida i les Borges Blanques es va desviar ahir per l’N-240 des de la matinada i fins passat el migdia a causa de l’alta densitat de la boira. Aquesta és una mesura que s’activa quan la visibilitat a l’autopista és inferior a 75 metres de distància i que ja s’ha aplicat quatre vegades des que es va acordar el 2015.

La densitat de la boira va obligar ahir a la matinada a tancar el tram de l’autopista AP-2 entre les Borges Blanques i Lleida durant deu hores. Concretament, la via va quedar tallada des de les 4.30 hores fins passades les 14.30 hores. La concessionària Abertis i els Mossos d’Esquadra van activar el Pla d’Autoprotecció de l’Autopista (PAU), un protocol que preveu tancar la via en cas que la boira impedeixi la visibilitat a més de setanta-cinc metres de distància.

El trànsit es va haver de desviar per la carretera N-240 i per l’A-2 cap a Barcelona, cosa que va provocar queixes entre molts conductors, que van qüestionar si el fet de desviar els vehicles per una via amb més trànsit, una sola calçada per sentit, incorporacions sense rotondes i les mateixes dificultats de visibilitat, contribuïa a reduir els riscos. També van lamentar que la restricció durés tantes hores malgrat que la boira va disminuir a mig matí.

La desviació per l’N-240 s’activa quan la visibilitat a l’AP-2 és inferior a 75 metres de distància

Fonts de Trànsit van explicar que l’objectiu d’aquest protocol és reduir l’agreujant de la velocitat en cas de sinistre. Les mateixes fonts van remarcar que és una mesura molt excepcional que prossegueix la fase d’alerta, que s’activa quan la visibilitat es limita a 150 metres de distància, i que s’ha aplicat quatre vegades des que es va dissenyar el 2015 (vegeu el desglossament).

El tram de l’autopista afectat va ser entre els quilòmetres 120 i 140. En sentit sud la desviació es feia per la sortida 7, a les Borges Blanques, i en sentit nord va ser per la sortida 6, a Lleida. Durant tot el temps que el trànsit va quedar restringit a l’AP-2, una patrulla de Mossos va estar-se al tram equivalent a la carretera nacional per actuar amb rapidesa en cas d’accident o de congestió de la via. D’altra banda, la boira també va dificultar la circulació a l’A-2 entre Soses i Bell-lloc d’Urgell i a l’AP-2 entre Soses i Lleida.

Un protocol que ja s’ha activat quatre vegades des que es va crear el 2015

La desviació de vehicles de l’autopista AP-2 per la carretera N-240 per mala visibilitat ja s’ha aplicat quatre vegades des del novembre del 2015, quan es va acordar. Sempre que s’ha activat, ha estat entre el desembre i el gener i al mateix tram que va des de les Borges Blanques fins a Lleida. S’ha de recordar que aquest protocol es va dissenyar per evitar accidents com el que va tenir lloc a l’AP-2 a l’altura de Castelldans el 8 de gener del 2013, quan van xocar vint-i-dos vehicles en cadena, entre els quals tres camions i un autocar. Una persona va morir en aquest sinistre i divuit més van resultar ferides, nou d’elles de gravetat.

A més, la víctima es trobava en una posició intermèdia a la cadena de vehicles accidentats. Tot va apuntar que la causa de l’accident va ser la densa boira que hi havia aquell matí en aquesta via, que va escurçar els temps de reacció per evitar la col·lisió. Aquest no va ser l’únic accident que va evidenciar la necessitat de prendre mesures en els episodis de mala visibilitat per boira densa, ja que el 2009 un xoc entre cinc vehicles també al mateix tram d’autopista es va saldar amb cinc ferits i multitud de vehicles atrapats en cues quilomètriques.

Informadors davant del peatge.

Informadors davant del peatge.TV3 / LLEIDA

Informadors davant del peatge.

Informadors davant del peatge.TV3 / LLEIDA

Informadors davant del peatge.

Informadors davant del peatge.TV3 / LLEIDA

tracking