SEGRE

EMPRESES

Calvet es compromet a crear una Taula de la qualitat de l'aire a les Garrigues per avaluar el projecte de Nova Tracjusa

Afirma que la proposta de desviament de camions a l'N-240 entre les Borges Blanques i Lleida té el "vist i plau tècnic" dels responsables del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

El conseller Damià Calvet visitant la fira de Les Borges

Calvet es compromet a crear una Taula de la qualitat de l'aire a les Garrigues per avaluar el projecte de Nova TracjusaESMERALDA FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s'ha compromès aquest dissabte al matí a crear una Taula de la Qualitat de l'Aire a la comarca de les Garrigues amb l'objectiu "d'afrontar" el projecte de Nova Tracjusa, que planteja que les instal·lacions d'aquesta empresa a Junedapuguin tractar purins a partir de la crema de residus. Ho ha anunciat després d'haver parlat breument amb els responsables de la plataforma 'Aturem la incineradora de Juneda', que aquest dissabte s'han concentrat a l'exterior de la 57a Fira de l'Oli de les Borges Blanques. Posteriorment, Calvet ha visitat el recinte firal on ha presidit l'acte d'agermanament entre la DOP Les Garrigues i el Gremi de Forners de les Terres de Lleida.

La concentració a l'exterior del pavelló firal ha reunit una vintena de persones que a l'arribada del conseller Calvet li han mostrat pancartes i han cridat consignes en contra del projecte de Nova Tarcjusa. Així mateix, també li han entregat un manifest i li han transmès les seves principals preocupacions pel que fa a aquest projecte.Per la seva banda, Calvet ha insistit en la necessitat d'establir "noves maneres per tractar els residus", així com també els purins.

En referència al projecte de Nova Tracjusa que planteja substituir el gas per combustibles derivats de residus (CDR) pel tractament de les dejeccions ramaderes, Calvet ha explicat que és "una pràctica habitual". Tot i això, ha remarcat que el projecte "encara s'està avaluant" i que, de moment, "no s'ha pres cap decisió al respecte". En aquest sentit, ha afegit que un cop s'hagin valorat les al·legacions i estudiat "les millors pràctiques possibles", es veurà si és possible autoritzar el projecte o no.

Així mateix, Calvet ha demanat als concentrats que tinguin "confiança" amb l'administració i s'ha compromès a crear una Taula de la qualitat de l'aire a la comarca. Segons ha explicat el conseller, aquesta permetrà definir el "marc actual" i saber quines "pràctiques" es poden avaluar i corregir amb la finalitat d'aconseguir "la màxima qualitat de l'aire possible". Calvet ha afegit que la Taula vol servir per afrontar el projecte de Nova Tracjusa amb "ciència i mètode" i no amb "intuïcions, frases fetes i a través de Twitter".

Posteriorment, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha visitat el recinte firal acompanyat d'autoritats i representants del territori on ha elogiat el conreu de l'oliva i la producció d'oli de les Garrigues. En aquest sentit, ha insistit en el fet que la seva visita a la fira es produeixi l'endemà d'haver-se celebrat la primera Cimera Catalana d'Acció Climàtica. "Té molt a veure" ha dit Calvet, assegurant que les conseqüències del canvi climàtic tenen un impacte directe en el sector primari.

Per aquest motiu, ha indicat que és "feina de tots" aconseguir mitigar aquests efectes, donat que el sector primari no només genera valor econòmic al territori, sinó que el "custodia". "Forma part de les solucions naturals per fer front a l'emergència climàtica", ha finalitzat.

Calvet també ha aprofitat la visita a la capital de les Garrigues per parlar de la proposta de desviament de camions a l'N-240 entre les Borges Blanques i Lleida que vol substituir el tram entre Montblanc i el Pla de Santa Maria.

El conseller ha explicat que aquesta "solució" que va anunciar el passat mes de juny té el "vist i plau tècnic" dels responsables del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, però que la falta de govern, ha dit, ha fet que aquesta encara no s'hagi pogut implementar. Per aquest motiu, ha explicat que ja ha demanat mantenir una reunió amb el ministre José Luis Ábalos per tractar aquesta problemàtica.

tracking