SEGRE

INICIATIVES PROJECTES

Una desena de productors es proposen recuperar la ceba autòctona de Coll de Nargó

Iniciativa que busca aconseguir una Denominació d’Origen Protegida per a aquesta varietat originària de l’Alt Urgell || Inversió de 100.000 euros del consistori per impulsar la investigació i recuperació

Actualment al municipi hi ha una desena de productors d’aquesta ceba.

Actualment al municipi hi ha una desena de productors d’aquesta ceba.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’associació de productors i transformadors de la ceba de Coll de Nargó ha impulsat, amb el consistori i agricultors que conreen aquesta planta herbàcia, un projecte per recuperar l’ADN històric d’aquesta varietat autòctona. Entre els objectius destaca la millora de la comercialització i potenciar el consum d’aquest aliment per crear una Denominació d’Origen Protegida (DOP). Alhora, els impulsors d’aquesta iniciativa també volen promoure el teixit agroalimentari del territori i que la DO es converteixi en un reclam turístic a l’Alt Urgell.

Tècnics de la Fundació Miquel Agustí especialitzats en la recuperació de varietats antigues dirigeixen el projecte, que té una durada de quatre anys, dels quals ja ha finalitzat el primer, segons va explicar la tinenta d’alcalde de Coll de Nargó, Eli Garrabou.

Els impulsors preveuen que la distinció d’aquesta varietat es converteixi també en un reclam turístic

Durant aquest període, investigadors i productors han buscat la llavor original d’aquesta ceba, que amb el temps s’ha anat barrejant i ha perdut l’essència original. El projecte compta amb la participació de tres productors locals, que durant les pròximes quatre collites recolliran les cebes que responguin a la varietat més similar a l’original fins a aconseguir l’autòctona de Coll de Nargó. Un objectiu que es preveu aconseguir d’aquí a dos anys, el 2022. Segons va indicar Eli Garrabou, “es tracta d’un producte únic i poc conegut al mercat, però que val molt la pena promocionar per les seues qualitats”.

En aquest sentit, el consistori destinarà fins a 100.000 euros en aquest projecte. Seran aportacions que es faran anualment en el període dels quatre anys que es preveuen per aconseguir la varietat autòctona.

Per al consistori el treball d’investigació i de recuperació d’aquesta varietat “única” suposarà un valor afegit a aquest producte de qualitat vinculat al territori. La tinenta d’alcalde va destacar la important demanda d’aquest producte per part del sector culinari, que treballa amb aliments de proximitat d’alta qualitat. A més, va apuntar que una vegada culminat el projecte de recuperació de la ceba de Coll de Nargó, la voluntat és que els productors conreïn aquesta planta en grans quantitats per aconseguir una comercialització a nous mercats, tant de ceba crua com el producte elaborat. Actualment hi ha al municipi una dotzena de productors principalment per a l’autoconsum i en venen els excedents.

Sota la denominació de ceba de Coll de Nargó han trobat varietats amb morfologies i coloracions molt diferents entre si i per això els veïns han impulsat el projecte per recuperar l’ADN històric de la varietat.

A partir de les informacions dels productors locals s’ha definit la varietat com una ceba gran (pes comprès entre els tres-cents i els cinc-cents grams), de forma allargada en la seua secció longitudinal, i d’un color morat intens. La textura és bastant cruixent, molt agradable i és perfecta per amanir i menjar en amanides i també per fer sofregits, i té una conservació mitjana.

Originària d’aquest municipi i amb potencials gastronòmics Tècnics de la la Fundació Miquel Agustí van explicar que la ceba de Coll de Nargó és una varietat que presenta una gran variabilitat per la majoria de característiques agromorfològiques que conté, “que segurament es deuen a la introducció d’altres varietats de ceba”, van indicar els tècnics.

tracking