SEGRE

COMARCAS

Calvet insta l'Estat a allargar ja la desviació de camions a l'AP-2 de les Borges a Lleida

El nou tram de veto fins al Segrià substituirà el del Pla de Santa Maria a Montblanc || El conseller de Territori visita la 57 Fira de l’Oli Verge Extra i les Garrigues, on defensa el sector primari

Protesta davant de Calvet.

Protesta davant de Calvet.E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va instar ahir el Govern central a allargar tan aviat com sigui possible la desviació de camions de l’N-240 a l’autopista AP-2 entre les Borges i Lleida. Aquestes declaracions les va fer durant la visita a la 57 edició de la Fira de l’Oli de les Borges. El titular de Territori va assegurar que no està “resolta” la mobilitat de camions entre Montblanc i Lleida i que la proposta per allargar el veto no “s’ha implementat per falta d’un Govern central”. El veto a camions per la carretera N-240 està ara entre el Pla de Santa Maria i les Borges, però el tram entre aquesta primera població i Montblanc s’eliminarà en favor de la prolongació fins a Lleida ciutat. El conseller va remarcar que amb el pas dels mesos s’ha observat que aquest tram de veto a l’Alt Camp és innecessari i “convé més solucionar la mobilitat entre les Garrigues i el Segrià per l’alta sinistralitat en aquest tram”, va dir. Va remarcar que la proposta està compensada econòmicament i compta amb el beneplàcit tècnic dels responsables del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, “només queda implementar la desviació al més ràpid possible”. Calvet va recordar que queden altres mesures per resoldre amb Madrid, com la construcció de rotondes a Juneda, les vies d’altes prestacions, o diferents obres. Va remarcar que l’N-240 és una preocupació per a la Generalitat ja que es tracta d’una via en la qual es registren accidents amb freqüència, molts dels quals mortals. “He instat el ministre José Luis Ábalos a treballar de forma immediata per allargar el veto de camions fins a Lleida per l’N-240 com més aviat millor”, va dir. Val a recordar que al maig el Govern central en funcions ja va avançar que començaven les negociacions amb la Generalitat per ampliar aquest veto. Els descomptes en el transport seran els mateixos que els adoptats per al tram del Pla de Santa Maria a les Borges i que oscil·len entre una rebaixa del 42 al 50% depenent de l’origen del trajecte. Aquest descompte no satisfà el sector del transport, que sempre ha exigit la gratuïtat de l’AP-2.

Les borges blanques

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va defensar ahir a les Borges Blanques el sector primari, el cultiu d’oliveres i la producció d’oli, “al ser les solucions més naturals per afrontar l’emergència climàtica”, va dir. Segons el titular de Territori, les conseqüències del clima impacten també en el sector primari i “és feina de tots intentar revertir aquesta situació”.

Va apuntar a la necessitat de treballar per mitigar els casos d’efecte d’hivernacle i crear les condicions perquè les activitats agrícoles i ramaderes no només siguin una activitat productiva que “generen valor afegit al país”, sinó que també es converteixin en “custòdia del territori”.

En aquest sentit va defensar la feina dels agricultors i productors que treballen la terra i va destacar que existeixen algunes mesures que ajudaran a reduir les emissions de CO2 amb accions concretes com impulsar mesures d’adaptació dels cultius a l’estrès hídric i tèrmic causat per l’escalfament global; participar en programes per a l’aprofitament dels materials agrícoles i ramaders residuals que evitin emissions per descomposició; participar en projectes que permetin augmentar la concentració de matèria orgànica retinguda en terres com a via de captació d’emissions o aplicar criteris de captació i retenció de carboni en les pràctiques de gestió silvícola, entre d’altres.

A la cimera catalana sobre l’emergència climàtica que va finalitzar divendres a Barcelona, Calvet ja va avançar que el Pacte Verd Europeu proposa destinar el vint-i-cinc per cent del pressupost del conjunt dels seus programes a accions vinculades amb el canvi climàtic. “Nosaltres volem el mateix per a Catalunya, amb accions i compromisos”, va dir.

Taula de qualitat de l’aire per a la Nova Tracjusa

Crear una taula de la qualitat de l’aire a les Garrigues és l’objectiu del departament de Territori per avaluar el projecte de Nova Tracjusa de Juneda, que planteja obtenir gas d’escombraries com a combustible per tractar purins. Calvet ho va anunciar després d’atendre la plataforma Aturem la Incineradora, a la fira de l’oli de les Borges Blanques.

Protesta davant de Calvet.

Protesta davant de Calvet.E. FARNELL

Protesta davant de Calvet.

Protesta davant de Calvet.E. FARNELL

tracking