SEGRE

CERTÀMENS FIRA DE L?OLI DE LES BORGES

Quim Torra anuncia una comissió per impulsar l'economia de les Garrigues

Al Pallars Sobirà i l’Alt Urgell ja s’ha posat en marxa i busca frenar la despoblació

El president de la Generalitat, Quim Torra, degustant oli en un dels estands de la Fira de l’Oli.

El president de la Generalitat, Quim Torra, degustant oli en un dels estands de la Fira de l’Oli.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat posarà en marxa a les Garrigues la comissió País Viu, que té per objectiu dinamitzar el territori, impulsar l’economia i frenar la despoblació. Així ho va anunciar el president Torra, durant la seua visita a la LVII Fira de l’Oli de les Borges, i va manifestar el compromís del Govern per fer que la comarca avanci.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar ahir a les Borges la creació d’una comissió per impulsar les Garrigues. Es tracta del projecte de dinamització territorial i econòmica Un país d’oportunitats, un país viu i s’implementarà a la comarca després que a Lleida ja s’hagi posat en marxa al Sobirà i l’Alt Urgell. Té per objectiu impulsar l’economia i frenar l’envelliment i la despoblació.

Durant la celebració del dia de les Garrigues, en el marc de la Fira de l’Oli, Torra va explicar que “és des de les comarques des d’on hem de fixar les prioritats del país, perquè el territori és qui coneix millor el que necessita”, com per exemple “la fibra òptica, infraestructures, projectes culturals o com millorar tot el que fa referència a la DO Garrigues i a l’oli”.

Torra va assegurar a alcaldes, regidors i consellers comarcals que “el Govern està a la vostra disposició per ajudar en tot el que calgui i escoltar el territori” i fer de les Garrigues una comarca en què “qualsevol persona que ho desitgi” pugui establir-se. Va assenyalar que per fer-ho es necessiten “bones comunicacions, activitat econòmica i també el paisatge extraordinari de les Garrigues, de les oliveres, de la tradició i de la nostra identitat col·lectiva”.

Així mateix, el president Torra va apuntar que des del Govern “tenim el compromís, en moments difícils, de fer tot el que estigui a les nostres mans perquè la comarca i la indústria també avancin”.

L’alcalde de les Borges, Enric Mir, va recordar que el 2019 va ser “un any complicat per als productors d’oli” amb el foc i les inundacions. Va destacar l’“optimisme” amb què el territori pot afrontar el futur “malgrat les adversitats”.

El president del consell de les Garrigues, Jaume Setó, va assenyalar que l’oli “és un producte cada vegada més ben valorat, però mal pagat” i va apuntar que el canal Segarra-Garrigues suposa un revulsiu per al territori.

A més, l’alcaldessa de l’Albi, Anna Feliu, va destacar la tasca dels agricultors, que “lluiten per aconseguir el millor oli” i va explicar que “la comarca segueix viva malgrat les dificultats”.

“Recordo la seua activitat a Madrid, el seu exili per mig món per buscar complicitat per fer realitat el somni de la llibertat de Catalunya i sobretot el 14 d’abril, que va quedar fixat en la memòria dels catalans d’aquella generació, tal com l’1-O ha quedat fixat en la nostra”, va dir Torra.

Així mateix, va apuntar que “penso que a nosaltres ens toca actuar amb la dignitat del que va suposar l’1-O, quan el poble Catalunya es va autodeterminar”.

La Fira de l’Oli de les Borges Blanques va tancar ahir la 57 edició que ha generat un impacte econòmic de 2,2 milions d’euros, superant el volum de negoci del certamen del 2019 (que va ser d’uns 2 milions d’euros). Durant la clausura del certamen es va donar a conèixer també l’“or verd” guanyador del premi del públic, que va ser per a Mas del Clos. L’alcalde de la capital de les Garrigues, Enric Mir, va explicar que un 94% dels expositors van mostrar la seua confiança en el certamen i van assegurar que repetirien l’any que ve, mentre que més d’un 75% han millorat les vendes de l’edició passada. Així mateix, Mir va apuntar que durant l’esdeveniment s’han apadrinat un miler d’oliveres solidàries, en benefici dels agricultors afectats per les inundacions del mes d’octubre passat i pel foc de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià. Aquesta és una iniciativa d’Acudam del Pla d’Urgell, el consistori de les Borges i la Fira de l’Oli.

Per la seua part, el president de la DO Garrigues, Enric Dalmau, també va valorar positivament aquesta edició de la Fira de l’Oli i va explicar que els expositors “han venut més” que l’any passat. En relació amb la crisi de preus que pateix el sector de l’oli, va explicar que ja estan treballant en la internacionalització del producte envasat, encara que els resultats d’aquesta línia d’actuació “són lents” (vegeu la pàgina 4).

En aquesta línia, el vicepresident primer de la Diputació, Jordi Latorre, va afirmar que “hem de sumar esforços perquè els pagesos visquin bé” i va assegurar que “més enllà dels valors de l’oli hem de defensar una forma de vida”. Latorre va participar en la clausura de la fira, que va ser a càrrec de la xef Ada Parellada, i va felicitar l’ajuntament i l’equip organitzador del certamen per aquesta 57 edició.

Latorre va destacar el gran nombre de lleidatans que triomfen al món i que han passat per la fira i va assenyalar que “són els millors ambaixadors del nostre territori”.

“Ens toca actuar amb la dignitat del que va suposar l’1-O a Catalunya” El president, Quim Torra, va destacar ahir a les Borges que un dels seus referents és Francesc Macià, un “home que contra totes dificultats va ser capaç de fer tot el necessari per impulsar una idea”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, degustant oli en un dels estands de la Fira de l’Oli.

El president de la Generalitat, Quim Torra, degustant oli en un dels estands de la Fira de l’Oli.ITMAR FABREGAT

tracking