SEGRE

MUNICIPIS INICIATIVES

Naut Aran reparteix 550.000 € entre els seus veïns per estudiar o embellir carrers

Mil euros per a universitaris, 100 per a llibres, 200 per a extraescolars i 700 per a FP || Naut Aran finança una part dels estudis universitaris de tots els joves empadronats al municipi i atorga ajuts als que estudien als centres del municipi, finançant llibres, extraescolars o ordinadors. Els comptes del 2020 contemplen també 400.000 euros per a les cinc EMD perquè embelleixin els seus carrers.

Imatge d’arxiu del poble de Salardú, a Naut Aran.

Imatge d’arxiu del poble de Salardú, a Naut Aran.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estudiants universitaris de Naut Aran, actualment una quarantena, són dels pocs lleidatans que cobren per estudiar sense que això depengui d’una beca ni de les rendes familiars. En aquest cas, reben 1.000 euros anuals per sufragar despeses durant l’estada universitària. Ho finança l’ajuntament sempre que estiguin empadronats en un dels vuit pobles del municipi de Naut Aran. No només els universitaris reben aquesta ajuda, també els estudiants que cursen cicles formatius superiors a la Val d’Aran o en altres comarques. En aquest cas, reben 700 euros anuals si compleixen els mateixos requisits. El consistori també finança la compra de llibres per als estudiants d’ESO, Batxillerat o Formació Professional (FP) amb ajuts de 100 euros a l’any per a cada un, i als alumnes de cinquè i sisè de Primària de Naut Aran els entrega 50 euros anuals per a la compra d’ordinadors.

Per a l’alcalde d’aquesta població aranesa, César Ruiz Canela, es tracta d’ajuts “socials” que preveuen recolzar les famílies en el desemborsament escolar i universitari dels seus fills. El primer edil va explicar que per a aquests ajuts directes s’ha destinat aquest any 60.000 euros, que s’afegeixen a una altra partida econòmica de 20.000 euros que s’entreguen a les Associacions de Pares i Mares (Ampes) dels col·legis de Salardú, Arties i Gessa. En aquest cas, el consistori concedeix 12.000 euros per Ampa i 70 euros més per nen a l’any. Com a novetat aquest 2020, el consistori destina 70.000 euros per fer activitats extraescolars fora de l’horari lectiu als centres del municipi per a edats entre els 0 i els 18 anys. L’aportació gira entorn dels 200 euros per alumne.

En total, el consistori destina 150.000 euros a la promoció de l’estudi i facilitar el pagament de matrícules universitàries. Així es contempla en els pressupostos aprovats pel consistori per a aquest exercici, que ascendeixen a 6,7 milions d’euros. L’ajuntament finançarà amb 10.000 euros una prova pilot sobre compostatge orgànic a les tres escoles del municipi i atorga a les EMD 400.000 euros per embellir els pobles o autogestionar-se (vegeu el desglossament).

Els ajuts econòmics de Naut Aran

  • Universitaris. El consistori atorga 1.000 euros per a cada estudiant universitari del municipi que estudia fora de la Val d’Aran. En aquest cas es tracta d’ajuts per afrontar el cost anual de la matrícula universitària. 
  • Cicles formatius. Per als alumnes que cursen cicles formatius superiors a la Val d’Aran o en una altra comarca el consistori atorga ajuts de fins a 700 euros per alumne i any. 
  • Llibres. En el cas de l’alumnat d’ES O, Batxillerat o Formació Professional, el consistori de Naut Aran finança fins a 100 euros a l’any per a l’adquisició de llibres i material escolar per cada alumne. 
  • Primària. Pel que fa als alumnes de cinquè i sisè de Primària, se’ls finança part de la compra d’un ordinador i se’ls entrega 50 euros per alumne. 
  • EMD. El consistori aranès destina 400.000 euros a les Entitats Municipals Descentralitzades, cosa que representa 165 euros per habitant per a despeses ordinàries (200.000 euros) i dur a terme actuacions per embellir els pobles. Uns altres 150.000 perquè puguin adquirir màquines llevaneu i la resta, perquè puguin autogestionar-se. 
  • Escoles de Primària. Paga 10.000 euros per a una prova pilot sobre compostatge orgànic a les tres escoles de Primària. Actuacions perquè els alumnes aprenguin a reciclar les escombraries orgàniques, veure com es transformen en adob natural i la forma de gestionar també el recurs hídric per regar horts urbans. 
  • Colònies de gats. Conveni amb una entitat animalista per gestionar les colònies de gats al poble de Salardú. Inversió de 10.000 euros. 
  • Ampes. Les Ampes dels tres col·legis del municipi, Salardú, Arties i Gessa, reben una ajuda directa de 12.000 euros i una altra de 70 euros per alumne. 
  • Activitats extraescolars. Amb l’objectiu de fomentar activitats que queden fora de l’horari lectiu, el consistori finança als alumnes de 0 a 18 anys les activitats extraescolars amb fins a 200 euros per nen i any. En aquest cas el consistori destina aquest exercici una partida de 70.000 euros per atendre el pagament d’aquestes activitats.

Mantenir el distintiu de ‘vila florida’ i per a despesa ordinària Naut Aran preveu destinar 400.000 euros per a les cinc EMD del municipi: la d’Arties-Garòs, Tredòs, Gessa, Bagergue i Unha. El primer edil, César Ruiz Canela, va apuntar que l’esmentada transferència suposa una aportació de 165 euros per habitant i entre els objectius destaca mantenir el distintiu de vila florida (que ostenta Bagergue) i fins i tot aconseguir- ho en altres pobles i destinar la resta a despeses ordinàries o el lloguer de màquines llevaneu. Segons Ruiz Canela, “també perquè puguin autogestionar-se”. Els veïns de Naut Aran es mantenen com els que tenen la major renda de la província, amb uns ingressos bruts per habitant de 27.188 euros.

Municipis pioners en ajuts per als estudiants

Naut Aran és un dels municipis pioners de Lleida a establir una aportació anual, que no està condicionada per la renda familiar ni subjecta a un ús específic. Una mesura similar la va implantar les Valls d’Aguilar, a l’Alt Urgell, que també atorga 500 euros per als que cursin formació professional o estudis universitaris.

Odèn, al Solsonès, va establir una ajuda per a estudiants que es desplaçaven a l’estranger per aprendre idiomes.

La majoria d’ajuts que reben els estudiants són fixats per llei, com els de menjador o transport escolar. Només als països nòrdics com Dinamarca o Finlàndia l’Estat paga als alumnes per estudiar.

Imatge d’arxiu del poble de Salardú, a Naut Aran.

Imatge d’arxiu del poble de Salardú, a Naut Aran.SEGRE

tracking