SEGRE

MUNICIPIS PLANIFICACIÓ

El pla urbanístic de Rialb preveu una via verda de 120 km i 15 milions d'inversió

Aval del Govern al PDU als sis municipis de l’entorn de l’embassament que estarà en exposició pública fins al març || Busca la correcta gestió dels recursos naturals i afavorir l’activitat turística

Imatge d’arxiu d’un dels miradors de l’embassament de Rialb, a Gualter.

Imatge d’arxiu d’un dels miradors de l’embassament de Rialb, a Gualter.SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una via verda de 120 quilòmetres que transcorrerà per tot el perímetre del pantà de Rialb, d’ús turístic i pensada per a vianants, ciclistes o cavalls, excloent qualsevol mitjà de transport motoritzat. Aquesta és una de les propostes que recull el Pla Director Urbanístic (PDU) que ha estat aprovat inicialment pel departament de Territori i Sostenibilitat després de més de dos anys de tramitació. Aquest pla, passats els 45 dies d’exposició pública perquè els interessats puguin consultar-lo i presentar-hi al·legacions, haurà de regular les activitats a l’entorn de l’embassament que afecta els sis municipis de la Baronia de Rialb, Ponts, Tiurana, Bassella, Oliana i Peramola. Es tracta d’una de les noves propostes d’aquesta planificació, que busca la correcta gestió dels recursos naturals de la zona i afavorir l’activitat esportiva i turística al pantà i els municipis del seu entorn. La via verda s’iniciarà a la zona de ribera d’Oliana, resseguirà tot el perímetre i acabarà a la ribera de Ponts, al costat del canal. Un tram del camí transcorrerà per camins ja existents i d’altres implica l’obertura de noves zones de pas.

Aquesta iniciativa suposarà una inversió de 15 milions d’euros i un cost de manteniment anual de 289.000 euros, i ha de convertir-se en l’“eix vertebrador de l’entorn de la làmina d’aigua”, segons fonts del Consorci Segre-Rialb. La via verda preveu habilitar un punt per creuar l’embassament, tant per a vianants com per a vehicles, que connecti el marge de Tiurana amb el de Vilaplana. La solució més viable, segons el document aprovat, és amb l’ajuda d’una barca que permeti el pas de vehicles a motor. L’alcalde de la Baronia de Rialb i president del consorci, Antonio Reig, va assegurar ahir que el pla ha de ser “l’eina que permeti el desenvolupament econòmic dels municipis i ajudi a frenar la despoblació”. Va assegurar Reig que la nova planificació no fa restriccions d’activitats, sinó recomanacions “no posa inconvenients per a noves iniciatives com les agrícoles i permet l’explotació de la massa forestal per generar energia neta i biomassa, i aprofitar la biodiversitat del bosc per a rutes, pesca o miradors”, va dir. Va destacar la importància del procés participatiu que s’ha dut a terme per a la redacció de la nova planificació, en els quals tots els sectors han pogut aportar les seues iniciatives i projectes més importants per al territori.

Aprovació després de més de dos anys de tramitació amb un procés de participació ciutadana

Descarta el centre de rem i vela i aposta pels recursos naturals El PDU marca algunes de les “actuacions d’obligat compliment”, entre les quals destaca la creació d’un centre de transformació de massa forestal, com a base per dinamitzar l’activitat econòmica i aprofitar el gran recurs natural. També destaca la transformació de l’aeròdrom de Tiurana com a punt estratègic de prevenció d’incendis a la zona del Prepirineu, amb una àrea de formació i una seu fixa del sistema preventiu de Catalunya. Tanmateix, la nova planificació no contempla la construcció del centre especialitzat de tecnificació esportiva de rem i vela que havia sorgit entre els múltiples projectes que s’han plantejat al llarg dels dos anys de tramitació. Segons fonts del consorci Segre-Rialb, que agrupa els sis municipis de Rialb, els consells de la Noguera i l’Alt Urgell i la Diputació, el centre de vela era poc sostenible a Rialb.

tracking