SEGRE

SUBMINISTRAMENTS ELECTRICITAT

Indignació a les Garrigues i l'Urgell per culpa dels microtalls de llum

Municipis com l’Albagés o Castelldans denuncien fins a vint talls intermitents en una hora i mitja || Asseguren que la problemàtica no cessa des de fa vuit anys

Vista panoràmica de l’Albagés, que ha patit talls aquests dies.

Vista panoràmica de l’Albagés, que ha patit talls aquests dies.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Alcaldes i veïns de poblacions de les Garrigues i l’Urgell van reclamar ahir una solució als microtalls de llum i baixades de tensió constants que pateix el territori des de fa vuit anys, i que en el cas de les Garrigues, s’ha incrementat en els últims mesos. Van explicar que estan farts de la situació i que les aturades intermitents s’han intensificat en nombre i temps de durada des de fa quinze dies i que aquestes interrupcions provoquen danys en electrodomèstics i ordinadors per la sobretensió produïda, a banda de pèrdues de productes. En el cas de l’Albagés, l’alcalde, Víctor Masip, va assegurar que la setmana passada en una hora i mitja es van registrar més de vint petits talls de subministrament i hores després una fallada de més de tres hores. Van denunciar que la situació implica freqüents reconfiguracions d’alarmes, dispositius de cobrament (TPV), o fins i tot l’“aturada total” dels molins d’oli en plena campanya d’elaboració com va succeir ahir.

L’alcalde de Castelldans, Conrad Llovera, va qualificar la situació de “deplorable” i va apuntar que les administracions s’han de plantejar una solució definitiva per al territori. “Clama al cel” que en comarques que ja pateixen la despoblació també hagin de patir talls elèctrics. Va assegurar que d’aquesta manera és molt difícil fixar gent al territori o obrir nous negocis. En el cas de Castelldans també fa una setmana que no hi ha connexió a internet. “Com no ha d’haver-hi despoblació si des de fa gairebé una dècada patim aquestes apagades.” A l’Urgell, els talls de subministraments també són freqüents i van portar l’ajuntament de Tàrrega a elevar una queixa al departament d’Empresa i Coneixement per aquests talls de subministrament. Els alcaldes van assegurar falta d’inversió en les infraestructures i la companyia Endesa va atribuir les aturades a les bandades d’estornells que es posen a les línies que passen per aquesta zona.

Els veïns estan farts d’aquesta situació, que ajuda encara més la despoblació

S’ha de recordar que Empresa va obrir el 2017 un expedient informatiu a l’elèctrica pels microtalls a Lleida. L’empresa va anunciar un pla d’inversions de 21,7 milions el 2018 i actuacions per solucionar els microtalls, entre altres millores.

Queixes per l’estat de les línies elèctriques de Lleida Els alcaldes van coincidir en la falta d’inversió en la línia elèctrica de Lleida i Endesa va insistir que està habilitada amb mesures de protecció per a aus, que es tracta de problemes puntuals contra els quals no es pot actuar i es resoldrà quan les aus emigrin. Una cosa que va indignar encara més els alcaldes, que van assegurar que les baixades de tensió també es produeixen quan no hi ha aus o de matinada. Van assenyalar, d’altra banda, que estan obtenint totes les queixes per fer-ne una altra de conjunta a la companyia o al departament d’Empresa.

tracking