SEGRE

Desbordament de rius i despreniments en diverses carreteres de Lleida

El temporal ha obligat a tallar aquest dijous l'N-260 a Pont de Bar, l'LV-3005 a Torà, la C-12 a Balaguer, l'LV-9124 a Sant Esteve de la Sarga, l'N-141F a les Oluges i l'LP-7041 a Soses, entre d'altres vies

El despreniment de roques sobre l'N-260 a Pont de Bar.

El despreniment de roques sobre l'N-260 a Pont de Bar.Cynthia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El temporal Glòria ha fet créixer aquest dijous els rius del marge esquerre del Segre, com són el Sió, el Corb, l'Ondara i el Set, així com la resta de rius de la conca a comarques a l'Urgell, Pla d'Urgell, Segarra i Garrigues.

En aquest sentit, la crescuda dels rius ha provocat afectacions amb inundacions de l'entorn, com en el cas del Sió, que obliga a tallar l'N-414F a les Oluges. L'Ondara al seu pas per Tàrrega baixa en rubinada –l'ajuntament demana no apropar-se als marges del riu– i el Corb s'ha desbordat a Ciutadilla i en altres punts.

El cabal del riu Ondara baixa amb molta intensitat a Tàrrega i a Anglesola (Urgell) ha inundat els camps de conreu. En aquesta comarca també estan pendents del riu Corb, que baixa "molt ple", sobretot per Ciutadilla i Guimerà. El president del Consell Comarcal de l'Urgell i alcalde de Sant Martí de Riucorb, Gerard Balcells, ha explicat que el riu Sió també baixa molt fort i és el que més els preocupa ja que té un comportament "traïdor" i "sorprenent", amb crescudes sobtades al seu pas per Agramunt (Urgell), com ja va passar amb els aiguats del 2015, quan quatre àvies van morir en inundar-se la residència on dormien pel desbordament d'aquest riu.

Segons els sensors, el cabal del Sió s'ha desbordat a Tarroja de Segarra i podria superar el límits a Agramunt aquest dijous si segueix plovent. Balcells alerta que sembla que el Sió baixa amb molta calma però que "de cop fa una crescuda que no esperes". És per això que tècnics de Protecció Civil del Consell Comarcal de l'Urgell l'estan vigilant sobre el terreny.

L'Ajuntament d'Agramunt ha emès un comunicat en què informa que, a partir de les dades de cabals i acumulació d'aigua a la conca del riu Sió, es preveu una crescuda important del nivell del riu al seu pas per Agramunt. Per aquest motiu, recomanen no apropar-se a la llera, preveure la possible entrada d'aigua a les edificacions situades en zona inundable, retirar els vehicles estacionats a les zones inundables i seguir atentament els consells i comunicats a través de les xarxes o el web de l'Ajuntament d'Agramunt. Al migdia, l'aigua  ha arribat a la residència on el 2015 van morir quatre dones (més informació)

L'ajuntament de Cervera ha activat a mig matí l'alerta pel desbordament del Sió i la crescuda del cabal del riu Ondara (més informació). També a la Segarra, a les Oluges i Sisteró l'aigua ha obligat a tallar la carretera durant tot el día. El recinte medieval de Montfalcó va quedar aïllat durant més de 2 hores després que un despreniment tallés la carretera d'accés a la població. A Montfalcó també s'ha esfondrat la paret del cementiri i un dels camins de sortida de la població ha quedat tallat per un despreniment de més de 30 metres de longitud de paret. A Hostafrancs l'aigua ha provocat l'enfonsament d'un antic magatzem agrícola que a primeres hores del matí va mantenir tallada la carretera. A Tarroja, Riber i Concabella l'aigua ha tallat diversos accessos a la població. A Torà la riera de Llanera ha desbordat avui a l'alçada del Pont de Fontanet i també al centre de Torà al pas de la riera al costat de la carretera C-1412. A Cervera, l'Ondara ha desbordat al camí de Vergós cobrint d’aigua la zona d'horts i obligant a tallar la via, segons informa Xavier Santesmasses.

Al municipi de Lleida s'ha desbordat el torrent de la Femosa, que inunda camps de cultius, a prop de la carretera cap a Artesa de Lleida.

Afectació a les carreteres

Aquest dijous tallades a causa del temporal les carreteres N-260 a Pont de Bar, LV-3005 a Torà, C-12 a Balaguer, N-141F Oluges, LP-7041 Soses i LV-9124 a Sant Esteve de la Sarga, on l'allau de roques ha afectat un vehicle (més informació i vídeo)

També ha estat tallada l'L-241 a Guimerà. El transport escolar al municipi ha quedat suspès.

Despreniments també han afectat la C-541 a Biosca, l'N-260 a Arsèguel, la C-12 a Torrelameu, l'avinguda Galileo Galilei de Lleida, la C-1311 a Tremp i l'L-701 a Juncosa.

D'altra banda, hi ha una desena de carreteres del Pirineu lleidatà on és obligatori l'ús de cadenes per poder circular-hi.

Informació de l'estat del trànsit en temps real

Durant la matinada, els Bombers de la Generalitat han rebut una vintena d'avisos a les comarques de Lleida per caiguda d'arbres, despreniments i petites inundacions. Així, han hagut de retirar arbres a la B-300 a la Molsosa (Solsonès), a l'avinguda Catalunya de Cervera i al carrer Sant Martí de Lleida, on l'arbre caigut ha afectat tres vehicles.

Pel que fa als avisos per crescudes de rius o inundacions per la pluja, els Bombers n'han rebut aquesta matinada des de la Pobla de Cérvoles, Castelló de Farfanya, Estaràs, les Oluges, Seròs, Bellaguarda, Plans de Sió, Borges Blanques i Torà, on l'aigua ha tallat l'LV-3005a. 

El Sió, al seu pas per les Oluges

El Sió, al seu pas per les OlugesXAVIER SANTESMASSES

Imatge de la crescuda dels aiguats a l'Albi

Imatge de la crescuda dels aiguats a l'Albi

tracking