SEGRE

Un exmilitar de Talarn confessa un assassinat homòfob comès fa 20 anys a Barcelona

El sospitós, que va deixar consignes nazis en l’escena del crim, reconeix que va matar un home i accepta 15 anys de presó

Un cotxe dels Mossos d'Esquadra.

Un cotxe dels Mossos d'Esquadra.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un home, que va servir en l’exèrcit a Talarn (Pallars Jussà) entre el 2007 i el 2008, ha reconegut aquest divendres davant del Tribunal del Jurat de l’Audiència de Barcelona que el març del 2000 va cometre un assassinat homòfob a Montgat (Barcelona), crim pel que va ser detingut a Colòmbia el setembre del 2017 i extradit a Espanya al cap d’un any.

En la primera sessió del judici, l’acusat ha reconegut que va matar un home amb un ganivet i que li va fer diverses "punyalades", per la qual cosa ha acceptat 15 anys de presó per un delicte d’assassinat, després que la Fiscalia rebaixés la seua petició de pena, que inicialment era de 20 anys menys un dia.

El Ministeri Públic considera que també es presenten un atenuant molt qualificat de dilacions indegudes i un agreujant d’odi i discriminació, ja que l’acusat va deixar consignes nazis en l’escena del crim.

Segons l’escrit de qualificació fiscal acceptat per l’acusat, aquest va cometre l’assassinat i "mogut pel menyspreu envers l’orientació sexual de la seua víctima i sent-li indiferent la dignitat del mateix, que jeia nu a terra, li va col·locar a l’orella dreta una margarida" i va escriure amb sang del mort en una paret: 'Hitler tenia raó' i 'KKK', referit al Ku Klux Klan.

El Ministeri Públic també reclama a l’acusat que indemnitzi el fill de la víctima amb 45.000 euros i la germana amb uns altres 25.000, pels danys morals ocasionats pel crim.

Segons l’escrit de la Fiscalia, els fets van ocórrer el 8 de març de 2000, quan l’acusat va anar amb tren a Montgat per trobar-se amb la víctima, a qui havia conegut a través un anunci en un diari.

La mateixa víctima va recollir l’acusat en una estació de tren i van anar a un domicili on l’home assassinat treballava cuidant una persona: allà la víctima va consumir alcohol i es va despullar amb la "intenció concertada de mantenir relacions sexuals consentides" amb l'acusat., encara que en el judici ell ha dit que només van quedar per una oferta laboral.

L’acusat, tanmateix, va actuar "guiat per l’únic menyspreu que sentia cap a l’orientació homosexual" de la víctima i el va agredir amb 17 punyalades que li van causar la mort.

Un testimoni ha explicat en el judici que va trobar el cadàver de la víctima i que la situació li va semblar "surrealista", per la qual cosa va avisar immediatament la Policia Local.

L’acusat, que està pres a la presó de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, era amant de les pel·lícules bèl·liques i havia estat soldat a Colòmbia, va servir en l’exèrcit espanyol entre 2007 i 2008 a Talarn, i tenia antecedents per agressió sexual, violència domèstica i lesions, segons van determinar els investigadors, que també van comprovar que a les seues xarxes socials compartia simbologia nazi.

ATAC "DESPIETAT"

La Fiscalia ressalta que la víctima no tenia capacitat de defensar-se en estar nua, desarmada, confiada i afectada per l’alcohol, i que l’atac va ser "despietat, vil, desproporcionat i totalment desafecte i apàtic al dolor i sofriment" de la víctima, que va rebre totes les punyalades en vida.

En resposta al fiscal, l’acusat ha admès que va matar l’home quan aquest es va despullar, que després va marxar a casa seua, i que "mesos després dels fets" la policia li va prendre declaració, però només com una possible via d’investigació, ja que va poder marxar d’Espanya sense impediments el 2012.

El seu arrest va ser el setembre de 2017, a prop de la ciutat colombiana de Medellín, i el van extradir a Espanya el mateix mes del 2018.

MOSSOS RESOL EL CAS

Els Mossos d’Esquadra van resoldre el setembre de 2017 aquest cas, que van assumir el 2016 per encàrrec de la jutgessa d’instrucció, que va reobrir la causa i va ordenar prosseguir amb la investigació iniciada anteriorment per la Guàrdia Civil –cos policial competent a la zona del crim l’any 2000–.

La Unitat Central d’Homicidis i Agressions Sexuals dels Mossos va aconseguir determinar la identitat de l’acusat gràcies a testimonis, llistes de trucades i reconstruccions dels fets.

tracking