SEGRE

ESNOTICIA

El Govern calcula 21 milions en danys d'infraestructures

El Glòria deixa a Catalunya 4 morts i un desaparegut || Colau demana que es declari el litoral de Barcelona zona catastròfica

Els desperfectes al passeig Marítim de Cubelles (Barcelona) després del pas del Glòria.

Els desperfectes al passeig Marítim de Cubelles (Barcelona) després del pas del Glòria.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El temporal Glòria es va desplaçar ahir cap al sud d’Espanya i va deixar darrere seu 13 morts, 4 desapareguts i milions d’euros en destrosses. Quatre dels morts i un dels desapareguts s’han registrat a Catalunya.

El conseller de Territori, Damià Calvet, va quantificar en uns 20 milions d’euros el pressupost necessari per poder reparar els desperfectes que el temporal ha deixat als ports de la Generalitat, sense incloure els de Barcelona i Tarragona, el litoral i les carreteres. Calvet va detallar que l’actuació a les platges, que han quedat pràcticament devorades pel mar, podria necessitar fins a 15 milions d’euros, mentre que als ports assoliria els 6 milions. El conseller també va assenyalar que en tots els casos han de ser reparacions “que quedin adaptades a aquests episodis”, que cada vegada es viuran amb “més intensitat”.

El Govern de la Generalitat crearà un programa de coordinació per a grans emergències

També els alcaldes han començat a quantificar els desperfectes del pas de Glòria. La de Barcelona, Ada Colau, plantejarà un decret per poder sol·licitar que es declari el litoral de la ciutat com a zona catastròfica i va assenyalar que els danys causats poden superar els 12 milions d’euros. També el delta de l’Ebre, on s’han inundat més de 3.300 hectàrees de terreny, va demanar la declaració de zona catastròfica. Sant Carles de la Ràpita va calcular que recuperar les platges i la zona del Trabucador costaria més de 4,5 milions d’euros.

Interior va rebaixar ahir l’alerta del pla Inuncat a fase d’alerta després de prop de 10.000 actuacions per part dels serveis d’emergències. També Protecció Civil va aixecar el confinament dels 9 municipis que estaven en risc a Girona, atès que els cabals dels rius, malgrat que són més alts de l’habitual, van començar a decréixer. No obstant, ahir encara hi havia prop de 2.000 abonats sense subministrament elèctric i 39 trams de carreteres continuaven tallats per desperfectes.

Sánchez promet activar ajudes “com més aviat millor” El president del Govern central, Pedro Sánchez, va presidir ahir una comissió interministerial en la qual es va acordar que el Consell de Ministres de dimarts vinent aprovi els informes preliminars sobre els danys causats per la borrasca Glòria al litoral mediterrani i a les illes Balears per poder estar actives “com més aviat millor” les ajudes per a les zones més afectades. A Catalunya els subdelegats de les quatre demarcacions van començar a demanar als alcaldes una valoració aproximada dels danys causats pel temporal i també es van avaluar les afectacions patides per la xarxa d’infraestructures catalanes, així com les costes i altres serveis bàsics. Aquestes dades s’entregaran als ministeris competents perquè el Consell de Ministres pugui analitzar-les i posar en marxa els ajuts.

tracking