SEGRE

MUNICIPIS DESPRÉS DEL TEMPORAL

Lleida, al capdavant en apagades a Catalunya i tan sols 4 províncies la superen a Espanya

Amb una mitjana de més de dos hores sense llum per abonat a l’any, només per sota de les illes Balears, Ceuta, Lugo i Huelva || Queixes per microtalls al pla i investiguen incidències durant el temporal

Imatge de la caiguda de la gran pedra que amenaçava de desprendre’s a l’accés a Hortoneda.

Imatge de la caiguda de la gran pedra que amenaçava de desprendre’s a l’accés a Hortoneda.CARLES RAIMAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida es troba al capdavant de Catalunya pel que fa a apagades, amb una mitjana de més de dos hores sense electricitat per abonat a l’any. Així es desprèn de les últimes dades publicades pel ministeri de Transició Ecològica, que apunten a interrupcions del subministrament elèctric molt per sobre de la mitjana de Catalunya i també la d’Espanya. En el conjunt de l’Estat, només quatre províncies superen les incidències de les comarques lleidatanes: les illes Balears, Ceuta, Lugo i Huelva. Les xifres corresponen al tancament del 2018, però descriuen una situació que persisteix un any després. Així, hi ha protestes al pla per microtalls que avarien aparells electrònics; mentre que la Generalitat ha obert un expedient per investigar els talls de llum arran del temporal de la setmana passada (com va avançar SEGRE ahir).

Per avaluar la qualitat del subministrament elèctric, Estat i Generalitat utilitzen dos índexs: el primer, denominat Tiepi, calcula la durada dels talls en funció de la potència instal·lada i el nombre d’abonats. El segon, anomenat Niepi, recull la quantitat d’interrupcions en relació amb la potència i el nombre d’usuaris. Això permet avaluar amb un criteri uniforme realitats dispars com les apagades de Lleida, amb 288.441 subministraments elèctrics; i les de Barcelona, amb 2.978.916.

En tots dos indicadors, Lleida està al capdavant de Catalunya i entre les primeres d’Espanya tant en nombre d’interrupcions del subministrament com en la durada, amb una mitjana de 2,34 apagades per usuari a l’any. En els últims anys, els municipis afectats han apuntat a deficiències en les infraestructures elèctriques com un factor que propicia avaries i dificulta resoldre-les; mentre que la Generalitat, amb competències en matèria d’Energia, ha reclamat inversions a les elèctriques.

Malgrat que les comarques lleidatanes continuen encapçalant el rànquing d’incidències a nivell estatal, hi ha hagut inversions en millores a la xarxa elèctrica i les dades recopilades pel Govern apunten a una certa millora en els últims anys. Així, l’índex Tiepi de Lleida era de 2,48 hores el 2015, una mica superior a les 2,16 hores del 2018.

tracking