SEGRE

ESNOTICIA

Després dels pressupostos, eleccions

Torra dóna per acabada la legislatura per la desconfiança en Esquerra i convocarà a les urnes una vegada aprovats els comptes catalans || Els comicis podrien tenir lloc el mes de maig

Quim Torra es dirigeix a llegir la declaració institucional a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat.

Quim Torra es dirigeix a llegir la declaració institucional a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president, Quim Torra, va donar ahir per trencada la unitat amb el seu soci al Govern, ERC, i va anunciar que convocarà eleccions una vegada el Parlament aprovi els pressupostos per al 2020, una decisió que podria portar de nou els catalans a les urnes al maig. Des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat i poc abans de tornar a asseure’s amb els consellers d’Esquerra en una reunió del Consell Executiu per donar llum verda al projecte de comptes, Torra va llegir una declaració institucional en la qual va certificar que l’aliança de govern entre JxCat i ERC ja està liquidada i només aguantarà de manera instrumental uns mesos per no fer malbé uns pressupostos ja pactats amb els Comuns. “Aquesta legislatura ja no té més recorregut polític. Arriba a la fi. Aquesta setmana hem pogut constatar que els dos socis de Govern encarem el camí cap a la independència d’una forma que ha comportat el deteriorament de la confiança mútua que es necessita en els moments decisius.” Al·ludia a la decisió de la Mesa del Parlament que va acceptar desposseir-lo de l’escó. Entén que ERC, el president del Parlament, Roger Torrent, en particular, va trencar el consens de les forces independentistes per “no acceptar aquesta irregularitat” i “plantar-se davant la Junta Electoral”. Va dir que Torrent “va permetre deixar a la intempèrie la presidència de la Generalitat”, i “no és la primera vegada”. Amb tot, Torra manté la reunió del dia 6 amb Pedro Sánchez.

Després de l’anunci de Torra, tots els focus estaven posats en ERC, que va evitar xocar frontalment amb president i es va limitar a difondre un comunicat en el qual diu que “respecta” la seua posició. Va indicar al comunicat que “compartim les conclusions principals de la seua compareixença” en el sentit que “al país li fan falta de forma urgent uns Pressupostos que ja compten amb un suport parlamentari ampli i que donin resposta als reptes i necessitats de la ciutadania”. Els republicans van expressar el compromís de “continuar treballant com fins ara en tots els fronts, al servei de l’independentisme i amb lleialtat i responsabilitat, per seguir avançant cap a la República Catalana”. Des de la presó, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, va evitar valorar la divisió amb JxCat al si del Govern. En declaracions a La Sexta, va afirmar que “Torra té tot el meu respecte i estima i desitjo que li vagi al millor possible”.

El vicepresident, Pere Aragonès, va instar ahir el PSC i la CUP a donar suport als pressupostos de la Generalitat, i va reclamar “grans majories imbatibles” per aprovar els comptes i va insistir en especial als socialistes.

“Si som capaços [de buscar consens] sobre la independència, ¿no ho podem fer sobre un pressupost que, objectivament, és molt millor que continuar amb una pròrroga pressupostària que faria mal a la ciutadania?”, es va preguntar Aragonès, després que el Consell Executiu aprovés el projecte de pressupostos per començar la tramitació al Parlament. En aquest sentit, el vicepresident considera que els serveis públics entrarien en “col·lapse” en cas de no aprovar els pressupostos del 2020.

Aragonès va agrair als comuns el suport malgrat les diferències dels seus projectes: “S’ha de posar en relleu la voluntat d’entesa”, va insistir. A més, va animar les formacions progressistes, especialment PSC i CUP, a “buscar la manera” d’afegir-se a l’acord pressupostari.

Hores més tard, en una entrevista a TV3, el dirigent republicà va considerar “absolutament descartat” un futur fovern compartit amb el PSC com a possible escenari postelectoral.

Un divorci després de dos dies de màxima tensió i diversos escenaris La declaració de Torra es produeix després de dos dies de màxima tensió entre ERC i JxCat després de la decisió de la Mesa del Parlament de deixar-lo sense escó. Va arribar a sospesar la convocatòria immediata d’eleccions o l’expulsió dels consellers d’ERC al Govern. Per prendre una decisió sobre com resoldre la crisi, Torra es va reunir dimarts a la nit amb un nucli reduït de dirigents de JxCat –Josep Costa, Elsa Artadi, Albert Batet, Meritxell Budó, Josep Rius, Pere Cardús i Carles Puigdemont, per videoconferència– i va descartar una col·lisió frontal amb ERC. Ahir va mantenir una conversa en privat amb Pere Aragonès i li va traslladar que no tenia intenció de fer fora els consellers de la seua formació.

Quim Torra es dirigeix a llegir la declaració institucional a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat.

Quim Torra es dirigeix a llegir la declaració institucional a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat.EUROPA PRESS

tracking