SEGRE

CONSELH COMISSIÓ BILATERAL

Aran assumeix la competència sobre l'ós i pagarà pel bestiar perdut

La Generalitat aportarà 174.000 euros a l’any pel traspàs || El Conselh incorporarà a la plantilla la patrulla especialitzada al finalitzar els ajuts del Pyroslife

Imatge d’arxiu de l’ós Nere a la Val d’Aran.

Imatge d’arxiu de l’ós Nere a la Val d’Aran.CGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Conselh Generau d’Aran assumirà a partir d’aquest any les competències sobre la gestió de l’ós que fins ara exercia la Generalitat, un traspàs que anirà acompanyat d’una aportació de 174.000 euros a l’any per a l’administració aranesa. La comissió bilateral per al règim especial de la Val haurà de formalitzar avui aquest acord, que permetrà al Conselh introduir canvis i innovacions en aspectes com el seguiment dels óssos, la protecció del bestiar i la compensació als ramaders per predacions als ramats.

Així ho va explicar ahir el síndic, Paco Boya (UA), que va avançar que un dels primers canvis que introduiran serà indemnitzar els ramaders pels animals perduts, una cosa que no es feia fins ara. Els criteris de la Generalitat exigien demostrar que l’animal havia mort com a conseqüència d’un atac de l’ós, un punt que ha estat motiu de protestes del sector durant anys (vegeu les claus). Boya va indicar que, per aplicar aquestes indemnitzacions, serà necessari “fer censos d’animals tant al pujar als prats de pastures com a la seua tornada”.

Així mateix, el Conselh té intenció de revisar l’agrupació de ramats per protegir-los de l’ós i canviar les dos concentracions de bestiar actuals per almenys tres grups que es desplacin i contribueixin així a millorar la gestió forestal.

“Hem acumulat experiència en la gestió de l’ós que ens permetrà innovar, i tenir les competències farà possible fer-ho amb més agilitat”, va afirmar Boya. El Conselh passarà a assumir despeses i inversions que fins ara corresponien a la Generalitat. Així, incorporarà a la seua plantilla la Patrulla Ós, les dos persones dedicades al seguiment d’aquesta espècie a la Val en els últims anys. Fins ara el seu salari es pagava amb fons del programa Pyroslife, finançat per la UE i que va acabar l’any passat.

tracking