SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

La planta de Montoliu reduirà del 50 al 10% els residus de l'abocador

Objectiu del Govern per al 2035 a l’abocador del Segrià || Calvet col·loca la primera pedra d’aquest equipament de reciclatge, en marxa a mitjans del 2021

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va col·locar ahir la primera pedra de la planta.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va col·locar ahir la primera pedra de la planta.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va col·locar ahir la primera pedra de la planta de selecció i tractament mecanicobiològic de l’abocador de Montoliu, que haurà d’estar a punt a mitjans de l’any que ve. Aquesta instal·lació serà vital perquè l’abocador del Segrià redueixi d’un 50% a un 10% els residus que entren en un període de quinze anys. Calvet va indicar que aquesta és la meta de la Generalitat per a tots els abocadors ja que, en l’actualitat, hi entra la meitat de les escombraries que es generen i la UE obliga que sigui només un 10% el 2035.

El primer projecte de la planta es va redactar el 2010 i es va adjudicar a l’UTE Romero Polo i Valoriza el 2017. Ha estat necessari actualitzar preus, per la qual cosa l’equipament costarà 18,6 milions d’euros. El termini d’execució és de divuit mesos i les obres van començar ahir després de més d’onze anys d’espera per tràmits i litigis judicials amb altres UTE que optaven a la seua construcció.

Compta amb la tecnologia més avançada i tractarà 60.000 tones anuals de residus sòlids urbans i 15.000 de matèria orgànica. Es calcula que amb la selecció de la fracció resta s’evitarà l’emissió de més de 25.700 tones de CO

2

, que és l’equivalent al que produeixen gairebé 30.000 vehicles durant un any recorrent una distància de 10.000 quilòmetres. En l’actualitat, ja s’han ampliat les instal·lacions amb un nou vas per rebre escombraries.

Calvet es va mostrar partidari d’incrementar progressivament la recollida de residus porta a porta al Segrià “ja que és evident que és el que millor funciona”. De fet, els 22 pobles de la comarca que l’apliquen des de finals del 2018 ja reciclen un 85%, mentre que els 15 que es van decantar pel sistema d’illes han arribat al 45%.

El conseller va remarcar que aquest any és necessari arribar al 50% en la recollida selectiva ja que els últims balanços la xifren en una mitjana de 42% a Catalunya. Per això, va instar els pobles amb contenidors a fer un esforç i adoptar mesures alternatives per augmentar aquests percentatges.

lleida

El conseller també va visitar les instal·lacions del centre de fauna de Vallcalent a Lleida, creat l’any 1983 per a l’atenció, rehabilitació i posterior retorn a la naturalesa dels animals malalts o accidentats.

Calvet es va mostrar molt impressionat pel treball desenvolupat al centre, que va qualificar d’“absolutament necessari per garantir la biodiversitat al territori”.

Actualment, té en marxa un programa de cria en captivitat de trencalòs, trenca i òlibes i acull activitats d’educació ambiental i investigació. El 2019 es va incrementar el nombre d’animals atesos en un 45 per cent i es va arribar als 4.029 exemplars enfront dels 2.789 del 2018. La majoria són ocells, en un 90 per cent, seguits pels mamífers (6 per cent) i rèptils (4 per cent).

Finalment, s’han pogut reintroduir al seu entorn un total de 1.519 exemplars. Pel que fa a les activitats d’educació i sensibilització ambiental, al llarg de l’any passat van visitar Vallcalent un total de 3.470 persones, 945 més que el 2018, entre grups, principalment de centres educatius; visites familiars de finalitats de setmanes. Així mateix, s’hi han fet 161 visites educatives.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va col·locar ahir la primera pedra de la planta.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va col·locar ahir la primera pedra de la planta.AMADO FORROLLA

tracking