SEGRE

ENERGIA RENOVABLESNATURGY SLUGREEN CAPITAL

Dos empreses projecten sis parcs eòlics a la Segarra i provoquen protestes del territori

Naturgy i Green Capital Development XI, amb responsables vinculats a Florentino Pérez || Acorden crear una plataforma d’afectats per sumar esforços a l’hora d’organitzar mobilitzacions

Entitats i veïns del territori reunits ahir al local social d’Argençola.

Entitats i veïns del territori reunits ahir al local social d’Argençola.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos empreses, Naturgy i Green Capital Development XI, projecten onze parcs eòlics a la Segarra, l’Anoia i la Conca de Barberà. D’aquests, sis inclouen molins a Lleida. Aquesta iniciativa provoca protestes del territori. De fet, mig centenar de veïns i entitats van crear ahir a Argençola la Plataforma d’Afectats per la Concentració d’Aerogeneradors, per oposar-se a aquests projectes al considerar que, segons l’alcalde d’Argençola, Gumersind Parcerices, “ens els volen imposar sense consentiment del territori”.

Els onze parcs són a la Segarra històrica, sis dels quals a Ponent i afecten els municipis d’Ivorra, Estaràs, Sant Guim, Talavera, Montoliu i Ribera d’Ondara. A la reunió es va acordar treballar a favor d’un consens, buscar propostes sostenibles per al territori i unir esforços de cara a futures protestes. La majoria dels presents eren favorables a les instal·lacions tant eòliques com fotovoltaiques però sempre que siguin acordades o impulsada amb el territori, com és el cas de l’aerogenerador comunitari de Pujalt.

Segons l’alcalde, el primer problema “és la falta total d’informació”. Així, només poden presentar-se al·legacions fins al pròxim dia 10 “d’uns projectes dels quals encara no coneixem el contingut”, va explicar. Durant la reunió es va criticar que les dos empreses hagin portat directament les propostes a la Generalitat sense comptar amb la zona afectada. Es tracta d’una banda de Naturgy i de Green Capital Development XI, empresa mercantil creada fa sis mesos amb un capital funcional de 3.000 euros amb responsables vinculats a la família de l’empresari Florentino Pérez.

Els projectes presenten aerogeneradors molt diferents dels que hi havia instal·lats abans del 2011. Així, superen entre la torre i les aspes els dos-cents metres d’altura, mentre que els anteriors eren d’uns 140 metres en total.

Jaume Moya, del Fòrum l’Espitllera de la Segarra, va manifestar que l’entitat presentarà al·legacions per frau a la llei, al considerar que divideix grans parcs en petits grups de molins per facilitar la seua tramitació urbanística i ambiental.

També creuen que pot suposar problemes per infrasons, i per l’impacte en l’entorn rural, en l’activitat laboral i en el patrimoni natural i històric. En el cas de Naturgy, la plataforma valora que ha fraccionat la seua proposta en set projectes amb cinquanta aerogeneradors i una potència de 210 MW.

Green Capital Development XI per la seua banda proposa 40 aerogeneradors amb una potència de 240 MW a quatre parcs, d’aquests només el de Portella dependrà de la Generalitat i la resta de l’Estat.

tracking