SEGRE

MUNICIPIS PROMOCIÓ

Ofereixen pagar lloguer amb obres a més de 60 habitatges buits de l'Albi

El consistori prepara una llista per posar en contacte propietaris i arrendataris || Per frenar l’èxode juvenil, potenciar el turisme rural i segones residències

La majoria de les cases buides són al centre històric de l’Albi.

La majoria de les cases buides són al centre històric de l’Albi.A.F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de l’Albi, a les Garrigues, prepara un catàleg de les més de seixanta cases que hi ha buides a la població, sobretot al nucli antic, per crear una borsa de mediació d’habitatge i facilitar-ne el lloguer, principalment a joves, per evitar l’èxode a altres localitats. Segons l’alcaldessa, Anna Feliu, una de les principals novetats és que es prioritzaran fórmules de lloguer a canvi d’obres de reforma i manteniment de la casa a càrrec de l’arrendatari, cosa que a l’actualitat es denomina masoveria urbana.

“Hi ha un nombre molt alt de cases buides, algunes a la venda, que fa anys que estan buides, la qual cosa provoca un progressiu deteriorament i dificulta que es puguin llogar ja que ningú no vol viure en un habitatge en males condicions”, va dir Feliu. “Per arrendar, l’amo ha de fer un fort desemborsament en reformes. Reformar a canvi del lloguer posarà fi a aquest cercle viciós”, va afegir.

El consistori ja té gairebé tots els propietaris de cases localitzats. “Ens posarem en contacte amb ells per explicar-los la iniciativa i crearem la borsa i un catàleg amb els que estiguin disposats a col·laborar-hi, per la qual cosa esperem activar aquest nou programa en breu. També ho anunciarem a través de la pàgina web municipal”, va remarcar Feliu. Seran els tècnics municipals els que faran una valoració dels desperfectes de cada habitatge per establir la quantia del lloguer que l’arrendatari podrà sufragar fent les pertinents reparacions. “És una estratègia perquè la gent es quedi, per incentivar el turisme rural i per tenir una segona residència”, va puntualitzar, ja que la iniciativa també està oberta a persones foranes.

L’Albi no és l’única localitat amb aquesta problemàtica. De fet, altres poblacions com Arbeca, també a les Garrigues, ja ha creat una borsa d’habitatge per reactivar el centre històric amb famílies joves. L’Urgell també treballa en aquest sentit i impulsarà models com les cooperatives d’habitatges. Altres capitals com Mollerussa han pres mesures i apujarà un 30% l’IBI als habitatges que portin més de dos anys buides, mentre que Balaguer prioritza el lloguer social a famílies sense recursos.

tracking