SEGRE

El pressupost de la Diputació de Lleida aposta per donar més autonomia als municipis

Els comptes, que ascendeixen a 133,8 milions euros, un 3,3% més que el 2019, conté una partida d'un milió d'euros destinada a lluitar contra la despoblació

L'acte de presentació del projecte de pressupostos de la Diputació de Lleida per al 2020.

La Diputació de Lleida elimina la concessió directa de subvencions amb el projecte de pressupostEric Fischer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de la Diputació de Lleida d'ERC i JxCat afirma que ha reduït "al mínim" la concessió directa de subvencions amb el projecte de pressupostos 2020 i gairebé la totalitat es distribuiran mitjançant processos de concurrència competitiva. Tot i això, assegura que els comptes reserven 600.000 euros per a despeses extraordinàries justificades dels ajuntaments però serà un equip tècnic qui valori les peticions. El pressupost de la diputació lleidatana per al 2020 ascendeix a 133,8 milions d'euros, un 3,3% més que el del 2019. L'augment dels comptes ve motivat per l'augment de la participació de la institució en els ingressos de l'Estat com ara l'IRPF, IVA i fons complementaris. Un 42% del pressupost es destinarà de forma directa als ajuntaments i consells comarcals. En concret, seran uns 37,5 milions d'euros, més d'1 milió més que el 2019, segons el projecte de pressupostos que ha presentat aquest dilluns el govern de la institució.

D'altra banda, 15,2 milions (17%) corresponen a inversions directes al territori, quantitat que s'incrementarà amb uns altres 10 milions d'euros per al desplegament de la fibra òptica els quals s'incorporaran al pressupost d'enguany un cop es liquidi el del 2019. Les entitats socials, culturals i esportives del territori rebran 8,8 milions (10%), mentre 22,7 milions d'euros es destinaran a Personal.

L'Institut d'Estudis Ilerdencs comptarà amb un pressupost de 7,2 milions d'euros (5% del total); el Patronat de Turisme, de 5,4 milions (4%); l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals, de 6,8 milions (4%), mentre el pressupost del Patronat de Promoció Econòmica serà de 2,8 milions, tot i que també gestionarà prop de 9 milions d'euros més de fons europeus de projectes com són Ponent Actiu, Forest4local, Paisatges de Ponent, Camins del Pirineu, Camí de Sant Jaume i dels plans estratègics territorials (PEC) del porcí i del bosc.

Major eficàcia, transparència i més suport al món local

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat que els comptes aposten per "una major eficàcia, transparència i més aportació al món local". Així, ha remarcat la pràctica eliminació de la concessió directa d'ajuts i subvencions. També ha explicat que la distribució de les partides s'ha reordenat respecte als pressupostos anteriors alliberant partides dels òrgans de govern i de Presidència d'una sèrie de bosses de diners que deixaran de ser ajuts discrecionals per ser assignats a través de les diferents àrees de la institució i que seran atorgats a través de processos de concurrència competitiva. Talarn ha ressaltat que el nou pressupost també crea dues noves àrees de gestió: Igualtat i Cooperació Internacional i la de Medi Ambient i Finques.

L'àrea de Presidència habilitarà un fons de contingència d'1,2 milions d'euros per a fer front amb diligència qualsevol emergència que es pugui produir al territori però també hi haurà una partida de 600.000 euros per a despeses extraordinàries justificades a les que hagin de fer front els ajuntaments. En aquest cas, serà un equip tècnic qui avaluï les peticions i determini la idoneïtat de la concessió o no de la subvenció. Altrament, es destinaran 1,8 milions d'euros al Pla de suport a l'Esport, que posarà un especial èmfasi al foment de l'esport femení, de base i inclusiu.

Processos per cobrir les vacants de personal

Talarn també ha explicat que un altre dels objectius del pressupost 2020 és començar els processos per cobrir les vacants de personal que hi ha a la institució. El compromís del govern és poder cobrir una seixantena de places de les vuitanta vacants actuals, a partir de l'actual exercici, a través de diferents convocatòries per contractar nou personal i de posar en marxa processos de mobilitat interna.

Més autonomia als municipis i compromís per lluitar contra el despoblament

En les àrees de Cooperació, Medi Ambient i Noves Tecnologies s'aposta per donar més autonomia als municipis a l'hora de decidir com es gasten els ajuts, en el sentit de dotar-los amb més recursos, menys convocatòries, però més ajuts plurianuals, segons ha assenyalat el vicepresident primer, Jordi Latorre. Així, s'han previst 4,8 milions d'euros per a Cooperació Comarcal i 18 milions per a Cooperació Municipal. En aquest apartat, es destinaran 11 milions d'aquest pressupost amb el Pla de Cooperació 2020.

Latorre ha remarcat l'impuls pressupostari en les polítiques de discriminació positiva en municipis en risc de despoblament i del Pirineu que estaran dotades, cadascuna, amb 1 milió d'euros però amb la clara voluntat que s'ampliïn amb el romanent del 2019. També ha exposat l'aposta pel foment de la mancomunació de serveis, tenint en compte que es tracta d'un territori molt extens i poc poblat i amb municipis molt petits; i pel Servei d'Assistència Municipal, (SAM), pel qual el govern vol donar més suport en l'àmbit de l’assessorament municipal en aspectes com ara la contractació i gestió econòmica o el suport tècnic i jurídic. Latorre també s'ha referit al suport als certàmens firals (que creix un 21%), l'impuls del servei de Noves Tecnologies (6,4 milions d'euros) i la voluntat de recuperar d'índexs d'excel·lència pel que fa a la recaptació de tributs.

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Mercè Carulla, ha desgranat les accions previstes al Patronat de Promoció Econòmica, que vol impulsar el concepte de "transformació econòmica" amb la gestió de prop de 9 milions d'euros de fons europeus que suposaran una inversió global al territori de més de 20 milions, entre totes les administracions implicades. Respecte a l'IEI, Carulla ha destacat que se simplificarà l'accés a les subvencions a través d'unificar les múltiples convocatòries actuals.

En l'àmbit de Salut (19,1 milions d'euros), s'iniciarà un Pla de Salut plurianual de 15 milions en tres anys per a la construcció o reforma de cementiris, tanatoris, sales de vetlla, consultoris locals i infraestructures d'aigües. La diputació lleidatana també invertirà en la reforma integral de l'Hospital Comarcal del Pallars, de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, en la nova UCI pediàtrica de l'Hospital Arnau de Vilanova i en la reforma del CAP de Tàrrega. Mercè Carulla també ha posat en valor els 587.862 euros de la nova àrea d'Igualtat i Cooperació Municipal, per ajudar els ajuntaments i entitats a fomentar polítiques que contribueixin a la igualtat de gènere efectives i a la no discriminació de les persones LGTBI.

La portaveu de JxCat i vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha posat de relleu les excel·lents xifres turístiques que van registrar les comarques de Lleida l'any 2019. En aquest àmbit, ha destacat que el pressupost 2020 en Turisme aposta per fer de les comarques de Lleida, una referència del sud de la Unió Europea, apostant pel turisme de qualitat, compromès i sostenible en la lluita contra el canvi climàtic. Així, ha expressat el compromís de treballar perquè el conjunt de la demarcació sigui reconegut amb la certificació 'Biosphere', que actualment només té la Val d'Aran.

D'altra banda, el president Joan Talarn també ha destacat que amb els 14,8 milions destinats al departament de Serveis Tècnics es vol millorar la mobilitat al territori a través de la redacció del Pla Zonal, que determini les necessitats de les vies terrestres al territori, però també la inversió de 2 milions d'euros per a camins municipals i de 2,6 milions, per a la millora de les carreteres de les que és titular la Diputació.

Voluntat d'arribar a acords amb l'oposició

Finalment, Joan Talarn i Jordi Latorre han explicat que el govern ha lliurat aquest mateix dilluns el projecte pressupostari d'ERC i JxCat als grups de l'oposició per tal que el puguin avaluar i presentar possibles millores i, en aquest sentit, han expressat la voluntat d'arribar a acords amb la resta de formacions perquè els comptes puguin prosperar amb els màxims suports possibles. El projecte de pressupost es debatrà previsiblement en el Ple del pròxim 21 de febrer.

tracking