SEGRE

TERCERA EDAT SERVEIS

Un municipi de les Garrigues ofereix menjador a domicili per a majors de 65 anys

Prova pilot d’un any per abordar la necessitat dels veïns que estan sols || El consistori subvenciona dos euros i mig de cada menú, que costa 6,5 euros

Usuaris del servei de menjador a domicili de Bellaguarda.

Usuaris del servei de menjador a domicili de Bellaguarda.AYUNTAMIENTO DE BELLAGUARDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Bellaguarda ofereix aquest any un servei de menjador a domicili per als veïns majors de 65 anys per millorar-ne la qualitat de vida. Així ho va explicar l’alcalde, Jaume Masip, que va afegir que només han de justificar l’edat, tenir dificultat per fer-se el menjar i estar empadronats al municipi. Es tracta d’una prova pilot d’un any en què el consistori reparteix cada dia els menús per les cases que ho han sol·licitat. De moment ja hi ha quatre usuaris diaris i tres més de manera esporàdica. Es reparteixen cada dia i els divendres s’entreguen els menús del cap de setmana. El cost del menú és de 6,5 euros, tot i que el consistori subvenciona 2,5 euros per menú. L’objectiu de l’ajuntament és consolidar aquest servei i que tingui continuïtat.

Segons el primer edil, la iniciativa va sorgir quan el municipi va tenir la necessitat d’augmentar els serveis a l’escola pública per evitar el tancament del centre educatiu. “Llavors vam optar per obrir un menjador al col·legi i així donar més oportunitats als pares perquè matriculessin els fills al poble”, va dir. Perquè el servei fos viable era necessari tenir una comanda setmanal de vint àpats, “una cosa que no era viable per als nou alumnes del col·legi”, va dir. Llavors, “va sorgir la idea que el mateix servei també serviria per atendre la gent de més edat de la població i amb dificultats per fer-se el menjar”. D’aquesta manera, l’empresa que proporciona els menús a l’escola també porta els de les persones grans i en aquest cas és el personal de l’ajuntament l’encarregat de repartir-los pels domicilis.

Lliurament diari a les cases i els divendres també es reparteixen els menús del cap de setmana

Segons Masip, aquesta iniciativa dóna resposta a un tipus de població característica de la comarca de les Garrigues amb una baixa densitat demogràfica, amb una elevada taxa d’envelliment i un alt percentatge de municipis petits i dispersos, amb dificultat per obtenir serveis. El projecte és gestionat per una persona que treballa a implementar el pla estratègic municipal, segons informa Som Garrigues.

Altres iniciatives de centres de serveis per a la tercera edat Altres municipis de les comarques del Lleida han impulsat en els últims anys l’obertura de centres d’atenció a la tercera edat seguint el model de les Garrigues, per centralitzar serveis de menjador, transport, acompanyament, seguiment mèdic o bugaderia, entre altres. Juneda, Cervià, la Granadella i Puiggròs estan en la mateixa línia. Una altra de les poblacions que ofereixen un servei d’aquest tipus des del 2002 és Anglesola, que compta amb un centre que focalitza totes les prestacions. La Segarra és una altra de les comarques innovadores a l’hora de mancomunar serveis a les persones grans. Per a això desplaça personal especialitzat que acudeix als pobles a donar atenció als veïns segons la demanda. A Mollerussa es va implementar el 2015 passat el programa Dinar en Companyia, servei que ofereix l’Espai Social de la Fundació Catalunya La Pedrera que té com a objectiu oferir menús equilibrats al col·lectiu de la tercera edat, i d’altra banda, crear un punt de trobada acollidor per evitar que els grans puguin sentir-se sols. Hi ha una quarantena d’usuaris.

tracking