SEGRE

URBANISME DENÚNCIES

Les Borges obre expedient i denuncia davant Fiscalia General d'Olis per obres sense permís

L’ajuntament ha constatat basses per a residus líquids construïdes al complex sense permisos municipals || És l’última d’una sèrie d’irregularitats i polèmiques al llarg dels últims anys

Instal·lacions de la fàbrica de General d’Olis de les Borges.

Instal·lacions de la fàbrica de General d’Olis de les Borges.O. MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de les Borges Blanques ha obert un nou expedient de disciplina urbanística a l’empresa General d’Olis i Derivats i l’ha denunciat davant de la Fiscalia per fer obres sense permís al seu complex dedicat a la fabricació d’oli de pinyolada. L’alcalde, Enric Mir (JxCat), va explicar que tècnics municipals han detectat irregularitats i obres que “ni tenen llicència municipal ni s’ha sol·licitat cap permís al consistori”. Davant d’això, es va obrir un expedient perquè la firma justifiqués aquestes construccions o canvis “a nivell d’activitat”, va dir. Segons Mir, aquestes modificacions no estan regularitzades ni autoritzades urbanísticament pel consistori. Va assenyalar que l’expedient de disciplina urbanística es troba actualment en informació pública i que la firma pot presentar al·legacions.

Els tècnics municipals van detectar fa uns mesos el canvi d’ubicació d’uns dipòsits del complex i la construcció de basses de residus líquids que no complien amb el marc legal urbanístic, va explicar el primer edil. Mir va justificar l’obertura d’aquest nou expedient al considerar que totes les obres estan tipificades com a faltes greus i no són legals.

La firma hauria dut a terme obres al complex sense disposar de les llicències urbanístiques municipals

L’alcalde va explicar que l’expedient de disciplina urbanística se suma a una denúncia contra l’empresa que el mateix consistori de les Borges Blanques ha interposat davant de la Fiscalia a l’apreciar presumptes delictes urbanístics perquè aquests siguin investigats. Mir va recordar que la planta es troba en sòl qualificat com a rústic i requereix autoritzacions especials per a la seua activitat.

D’altra banda, la Generalitat controla des del 2016 el fum que emet l’empresa, arran de diferents denúncies per emissions i pudors procedents del complex. Es va requerir a la firma la instal·lació d’equips de mesurament, les lectures dels quals s’hauran de conservar durant almenys deu anys. A més, l’empresa té l’obligació de remetre mesuraments mensuals a l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU). Concretament, es van requerir sistemes per registrar amb una freqüència minut a minut la temperatura dels assecadors de la planta per determinar en cada moment si les emissions s’ajustaven a les condicions que l’empresa té autoritzades. Obres sense permís, emissions i abocaments han estat objecte de polèmica en els últims anys (vegeu el desglossament).

Altres diligències contra el medi ambient i per ampliacions Aquest últim expedient no és l’únic que l’ajuntament de les Borges ha interposat a la firma de Generali d’Olis i Derivats. Des del 2013 han estat alguns els expedients i denúncies presentades tant per presumptes delictes contra el medi ambient per suposats abocaments d’olis en una zona pròxima a aquesta empresa o per incomplir la normativa urbanística en ampliar aquest complex de les Garrigues. De fet, també ha tramitat en almenys tres ocasions ordres de paralització de les obres al faltar els permisos pertinents de l’ajuntament. Precisament, l’ajuntament va ordenar el 2015 la demolició d’11.000 metres quadres de construccions i d’una bassa que es van executar sense permisos. A més, la comissió d’Urbanisme de Lleida va rebutjar legalitzar aquestes construccions sense llicències, al constatar que envaïen terrenys que figuraven com a sòl protegit en el Pla Territorial de Ponent.

tracking