SEGRE

INFRAESTRUCTURES TECNOLOGIA

El GPS 'antiboira' de la Seu, encara sense avions adaptats per utilitzar-lo

Modificar cada aparell per fer-lo compatible amb aquesta nova tecnologia costarà més de 100.000 euros || Per això es descarta un repunt immediat de l’activitat

Amb aquest sistema s’espera incrementar entre un 10 i un 15% els dies de l’any operables des de la Seu.

Amb aquest sistema s’espera incrementar entre un 10 i un 15% els dies de l’any operables des de la Seu.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aeroport d’Andorra-la Seu no té, per ara, avions adaptats que puguin utilitzar el nou sistema d’aproximació via GPS per a aterratges i enlairaments amb boira. Està previst que aquesta tecnologia es posi en marxa a partir del 23 d’abril, una vegada consti a la Publicació d’Informació Aeronàutica (manual bàsic d’informació aeronàutica conegut amb les sigles AIP) de l’aeroport.

Perquè el GPS sigui una realitat, els controladors aeris locals i les tripulacions de les empreses o companyies que vulguin operar s’hauran de formar per poder fer-lo servir. A més, les aeronaus s’hauran de sotmetre a adaptacions per poder utilitzar aquesta nova tecnologia, una cosa que les empreses que utilitzen actualment la pista calculen que suposarà “una inversió superior als 100.000 euros” per cada aparell, segons explica Manel Campos, soci d’El Teu Soci Aeri. Aquesta companyia d’aerotaxis que opera a la Seu disposa de dos reactors Cessna Citation II.

La implementació de la tecnologia GPS ha suposat invertir un total de 200.000 euros, segons Territori

Tot i això, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat del departament de Territori, Isidre Gavín, va assegurar que existeix “un gran nombre d’empreses i de companyies de transport de passatgers pendents d’iniciar els seus projectes” a la Seu una vegada entri en funcionament el GPS, si bé va reconèixer que la demanda de firmes de vols regulars “no té gaire visibilitat en aquests moments”. En aquest sentit, Gavín va considerar que “el creixement de l’activitat serà gradual” i va descartar “una explosió immediata” de l’aeroport. En la mateixa línia, es calcula que el sistema, que ha suposat una inversió de 200.000 euros, permetrà incrementar entre un 10 i un 15% els dies de l’any operables des de la capital de l’Alt Urgell al permetre que s’operi amb gairebé tota mena de condicions meteorològiques.

La maniobra d’aproximació a través de GPS està basada en un sistema de navegació per satèl·lit, que estableix un guiatge precís de l’avió i que en condicions de mala visibilitat permet al pilot aproximar-se fins als 1.450 metres per aterrar.

tracking