SEGRE

RESTAURACIÓ PATRIMONI

Descobreixen gravats als menhirs de Riner

Aleix Barberà durant la restauració d’un menhir.

Aleix Barberà durant la restauració d’un menhir.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La restauració dels menhirs de la roca de la Verge del Miracle ha deixat al descobert decoracions inèdites. Els restauradors del projecte Gegants Immortals, que busca protegir aquests elements, els ha restaurat i han tret a la llum la decoració que encara es conserva i que havia quedat amagada sota fongs i líquens. Ara s’obre el debat per decidir si aquests monuments megalítics han de tornar on eren o protegir-los i conservar-los en un espai tancat.

Ha estat una intervenció delicada i gairebé quirúrgica, ja que l’estat dels menhirs era molt dolent a causa que, durant milers d’anys, han estat exposats a la intempèrie. “Això havia comportat que la pedra es disgregués i degradés i, a més, hi havia una colonització molt important, estaven completament recoberts de líquens, fongs i bacteris”, va explicar el restaurador Aleix Barberà.

Debat per decidir si han de tornar on eren o protegir-los en un espai tancat

La restauració dels menhirs ha consistit en una neteja dels menhirs “a punta de bisturí” i en una consolidació de la pedra “per tornar-li la solidesa, omplir totes les obertures i adherir tots els fragments que estaven despresos”.

tracking