SEGRE

ESNOTICIA

Els danys al Canal d'Urgell es dupliquen per les riuades

Superen els 3 milions per desperfectes en desaigües i séquies || Ha d’estar llest abans de la campanya de regs del març

519935_1.jpg

519935_1.jpgCANAL D’URGELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els danys a les infraestructures del Canal d’Urgell pels efectes del temporal d’octubre ascendeixen a més de tres milions d’euros, gairebé el doble dels previstos inicialment, segons va explicar el president de la Comunitat de Regants, Amadeu Ros.

Les empreses a les quals s’han adjudicat les reparacions treballen a ple rendiment per aconseguir que estiguin acabades abans de mitjans de març, data en la qual l’aigua haurà de tornar a circular per l’inici de la campanya de regs.

Els punts on se centren les intervencions estan a la cua del Canal Principal abans d’arribar a les Borges. Allà ha estat necessari posar tubs a la canalització en un tram de 200 metres, cosa que ha obligat a desmuntar un pont pedra a pedra per a la posterior reconstrucció a la zona del Parc de la Fontvella. Les pedres estan numerades i en palets a la Casa Canal fins que se’n decideixi la ubicació. Tornar a reconstruir el canal hauria significat la desforestació de la zona.

També s’actua en un altre tram del Principal d’uns 50 metres a la zona de Collfred, entre Artesa de Segre i Ponts, on les pluges, que van arribar a assolir els 300 litres per metres quadrats durant el temporal, van provocar el despreniment d’una muntanya.

D’altra banda, es treballa al Canal Auxiliar a l’altura de Puigverd de Lleida, on s’està revestint amb formigó un tram d’uns 350 metres. Ros va explicar que la majoria de les col·lectivitats van resultar perjudicades pel temporal de l’octubre ja que, a banda de la Femosa, també es van desbordar l’Ondara i el Sió. Per aquesta raó, hi ha molts desaigües i canonades per reparar que suposaran una despesa important als agricultors.

A aquestes intervencions cal sumar les que s’executen des de fa mesos per al manteniment de la infraestructura al túnel de Montclar, que es finalitzarà ben aviat, i la fixació del terraplè de Montsonís.

Ros va indicar que, de moment, és la Casa Canal la que està avançant les inversions a l’espera de les subvencions que s’han compromès a pagar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Estat per arreglar la xarxa de desaigües. El canal es farà càrrec de la conduccions principals.

Les pluges torrencials i els rius desbordats també van causar importants danys a la línia fèrria de la costa, sobretot al seu pas per Vinaixa. Adif va xifrar en 30 milions els perjudicis causats a l’esmentada línia amb més de 70 punts perjudicats en els quals va quedar la via penjant. En l’actualitat, els operaris treballen per poder restablir el servei al maig.

Les pluges del gener provoquen allaus en desenes de carreteres Les pluges de gener del temporal Glòria van provocar allaus de roques en desenes de carreteres de les comarques de Lleida. Un dels últims despreniments va ser el que va tallar l’accés a Ars, Asnurri, Civís durant cinc dies i Sant Joan de Fumat (a les Valls de Valira), que va quedar reobert ahir després de fixar amb uns cables la roca que amenaçava de caure. No obstant, encara quedarà pendent la construcció d’un mur de contenció a la zona i la instal·lació de malles protectores. L’ajuntament ja ha demanat una ajuda a la Diputació per a aquestes obres.Així mateix, el consistori de Fraga decidirà avui si reobre al trànsit l’N-II a l’entrada de la ciutat després del despreniment de dimecres al costat d’un túnel. Fonts de l’ajuntament van explicar que s’han dut a terme allaus controlades i encara s’ha de treballar per assegurar l’estabilitat del talús.

519935_2.jpg

519935_2.jpgCANAL D’URGELL

519935_3.jpg

519935_3.jpgCANAL D’URGELL

519935_4.jpg

519935_4.jpgCANAL D’URGELL

tracking